ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές λόγω της αύξησης των τιμών

 


Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές λόγω της αύξησης των τιμών και της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Την ίδια ώρα σε έρευνα καταναλωτών που έκανε ο ΣΕΛΠΕ, η φιλοξενία σε εξοχικό σπίτι είναι το πιο πιθανό σενάριο των Ελλήνων για να κάνουν ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η τάση συγκεντρώνει το πιο υψηλό ποσοστό στις προτιμήσεις των Ελλήνων, αφού φθάνει το 26%. Αντίθετα διακοπές σε ξενοδοχείο επιλέγει μόλις το 9%, εκ των οποίων μόλις το 2% μισθώνει δωμάτιο με γεύμα.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι η πρόθεση των καταναλωτών να μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό στις διακοπές τους όταν η επιλογή περιλαμβάνει ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή φιλοξενούνται σε κάποιο εξοχικό. Την επιλογή αυτή κάνουν οι τέσσερις στους δέκα, καθώς θεωρούν ότι έτσι το κόστος των διακοπών θα περιοριστεί. Η έρευνα αποδεικνύει ότι κερδίζουν έδαφος οι οικονομικές διακοπές σε εξοχικά φίλων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με προσιτές τιμές.

Η πλειονότητα του κοινού επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες είτε για φιλοξενία (26%) είτε για διαμονή (22%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Τέλος, το 6% επιλέγει κάμπινγκ και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Τρομάζουν εστίαση – καύσιμα – ακτοπλοϊκά

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται η πρόθεση του ελληνικού κοινού για οικονομικότερες λύσεις διακοπών, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι ή να επεκτείνει τη χρονική διάρκειά του. Η μέση δαπάνη για αγορά τροφίμων την περίοδο των διακοπών ανέρχεται σε 120 ευρώ. Ο ένας στους δύο προτιμά τα τοπικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 45% των ερωτηθέντων απαντάει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών μαγειρεύει συχνά, κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη της εστίασης. Παράλληλα το 66% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, κάτι που δείχνει και πάλι μία τάση εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ το 53% αγοράζει τοπικά προϊόντα.

Το 16% αγοράζει προϊόντα άλλων τύπων στις διακοπές του, είτε αναμνηστικά είδη είτε λοιπά προϊόντα, όπως ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, παιχνίδια κ.λπ. Η μέση δαπάνη για αγορές προϊόντων στις διακοπές εκτιμάται στα 230 ευρώ. Από αυτά, τα 118 ευρώ (δηλαδή το 51%) αφορούν αγορές τροφίμων εκτός εστίασης, όπως π.χ. αγορές από το σούπερ μάρκετ, για μαγειρική στο κατάλυμα ή για απευθείας κατανάλωση, π.χ. στην παραλία.

Για αγορές άλλων προϊόντων το κόστος διαμορφώνεται σε 110 ευρώ. Η κατανομή των χρημάτων ανά κατηγορία έχει ως εξής: τα 52 ευρώ πηγαίνουν σε τουριστικά είδη και τα 58 σε μη τουριστικά.
Τα 52 ευρώ αφορούν αγορές τουριστικών ειδών, όπως αναμνηστικά είδη, και τα 58 ευρώ αγορές άλλων προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, κοσμήματα, καθώς οι καταναλωτές εντάσσουν την αγοραστική εμπειρία στην καθημερινότητα των διακοπών τους.

Σε αυτά τα έξοδα προστίθενται και αυτά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα οποία σε αρκετά νησιά του Αιγαίου ξεπερνούν πλέον και τα 100 ευρώ (πηγαινέλα) ανά άτομο. Ειδικότερα, οι τιμές των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εισιτηρίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το κόστος διαμονής.

Ακόμα και η συνήθης λύση των διακοπών με αυτοκίνητο, στην οποία καταφεύγουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, φέτος εξακολουθεί να προβληματίζει αρκετούς, καθώς οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές, ενώ στα έξοδα μετακινήσεων θα πρέπει να υπολογιστούν και τα κόστη των διοδίων.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η δαπάνη τους για τις φετινές διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με το 2022.
Ακόμη όμως και οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «απαγορευτικό» για τους Έλληνες ταξιδιώτες, και αυτό διότι η ζήτηση από το εξωτερικό είναι εκρηκτική (προσομοιάζει με αυτήν του 2019 και σε ορισμένους νησιωτικούς προορισμούς την ξεπερνά), ενώ και η ακρίβεια… καλά κρατεί.

Σκληρός ο ανταγωνισμός για τον εισαγόμενο τουρισμό

Σε ό,τι αφορά τον εισαγόμενο τουρισμό, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μαγιόρκα στην Ισπανία θα είναι οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί για το φετινό καλοκαίρι μεταξύ των πελατών του τουριστικού Ομίλου TUI. Ειδικά για την Ελλάδα, η TUI σχεδιάζει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως τον Νοέμβριο.

«Η φετινή σεζόν αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των ταξιδιωτών ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτόν του 2019» επισημαίνει ο επικεφαλής της TUI Γερμανίας Στέφαν Μπάουμερτ σε ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει, οι ενδιαφερόμενοι έκαναν κρατήσεις πολύ νωρίτερα, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, καθώς το κόστος των διακοπών φέτος υπερβαίνει αυτό προ της πανδημίας. «Το ενδιαφέρον για τα ταξίδια είναι τόσο μεγάλο, ώστε σε ορισμένους προορισμούς αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε επιπλέον κλίνες» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Μπάουμερτ, η Ελλάδα, η Μαγιόρκα και η Τουρκία θα είναι αυτό το καλοκαίρι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών της TUI. «Λόγω της αυξημένης ζήτησης, η TUI θα επεκτείνει τη σεζόν στην Ελλάδα και θα καταστήσει τον προορισμό διαθέσιμο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου» επισημαίνει και αναφέρει ακόμη ότι οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών έχουν μεταβληθεί μετά την πανδημία:

«Οι ταξιδιώτες δεν κάνουν συμβιβασμούς ως προς την ποιότητα, αλλά εξετάζουν πολύ τον τελικό προορισμό. Όποιος συνήθιζε να ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς, πηγαίνει πλέον στη νότια Ευρώπη ή στη βόρεια Αφρική» εξηγεί ο επικεφαλής της TUI Γερμανίας.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό πως τον μήνα που διανύουμε η κίνηση σε πολλούς κορυφαίους προορισμούς της χώρας, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Κως, δεν είναι η αναμενόμενη, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αλλά και τους επιχειρηματίες της εστίασης. Μάλιστα τονίζουν ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι μεν σε υψηλό επίπεδο, όμως ένα σημαντικό ποσοστό κρατήσεων γίνονται στην τελευταία στιγμή, οπότε υπάρχει και το ενδεχόμενο ακύρωσης.

Μια από τις βασικές αιτίες που η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη είναι πως τα τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα είναι ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως οι ξενοδόχοι, μετά την καλή τουριστική χρονιά του 2022, πέτυχαν μεσοσταθμικά μια αύξηση της τάξεως του 10% στα συμβόλαια με τους tour operators, δεδομένου πως και οι προοπτικές για φέτος ήταν πολύ καλές.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών σε σύγκριση με τους προορισμούς στην Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο είναι μεγάλος και διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες μεγάλη ροή κρατήσεων προς τις χώρες αυτές, ειδικά από τη γερμανική αγορά. Οι Γερμανοί τουρίστες αποτελούν τη βασικότερη δεξαμενή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις κατά 6,6% για το σύνολο της θερινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου