Η ροή από τις απλές καταθέσεις Ταμιευτηρίου στις προθεσμιακές ανακόπηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως μεταδίδουν πηγές των τραπεζών, παρά την κινητικότητα που σημειώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες.
Στα αζήτητα μένουν τα νέα προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2023.
Η ροή από τις απλές καταθέσεις Ταμιευτηρίου στις προθεσμιακές ανακόπηκε όπως μεταδίδουν πηγές των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την κινητικότητα που σημειώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες.
Βασική αιτία της απροθυμίας των καταθετών να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις προθεσμιακές είναι ο συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων στις μικρές περιόδους (π.χ. τρίμηνο), η αναλογικότητα ύψους κατάθεσης/ύψος επιτοκίου καθώς πρόκειται για κλιμακωτά επιτόκια, και το γεγονός ότι η απόδοση υψηλού τόκου δίδεται εφόσον η κατάθεση παραμένει κλειστή από 12 έως και 18 μήνες, ανάλογα το πρόγραμμα.
Αποθαρρυντικά
Όλα αυτά καθιστούν μη ελκυστικά τα προγράμματα για τους καταθέτες, καθώς για μια κατάθεση ύψους 50.000 ευρώ ο τόκος φθάνει το 0,40%-0,50% για κάποιους μήνες και το 2% εφόσον ο καταθέτης κρατήσει τα χρήματά του κλειστά για 12 μήνες και πλέον.
Η πολυπλοκότητα των νέων προγραμμάτων και η μικρή εν τέλει επιτοκιακή απόδοση εξαιτίας της προαναφερόμενης πολυπλοκότητας γέρνουν την ζυγαριά υπέρ των τραπεζών: πληρώνουν λίγα στις καταθέσεις, παίρνουν πολλά στα έσοδα από τόκους εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στα επιτόκια των δανείων! Σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται ως εξής: μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές 0,50%-0,75%, μέσο επιτόκιο στα δάνεια περίπου 6%.
Διαρκής συζήτηση
Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, το ζήτημα της μεγαλύτερης απόδοσης στις καταθέσεις παραμένει ανοικτό.
Εφόσον υπάρξουν δύο ακόμη -τουλάχιστον- ανοδικοί κύκλοι από την ΕΚΤ, τότε οι τράπεζες θα κληθούν να «τσιμπήσουν» προς τα πάνω τα υφιστάμενα επιτόκια καταθέσεων.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη συνάντηση (τις επόμενες ημέρες) του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Η αναγκαιότητα για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις θα γίνει μεγαλύτερη όταν η ελληνική οικονομία ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Γεγονός που θα φθηνύνει το κόστος με το οποίο δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες από τις διεθνείς αγορές και άρα θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να πληρώσουν κάτι παραπάνω στους τόκους των καταθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου