ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Διαδοχικά σοκ ακρίβειας περνούν τα νοικοκυριά

 


Η Ελλάδα, με μακράν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη, έχει τις υψηλότερες τιμές τροφίμων

“Ξέφρενη” χαρακτηρίζεται πια στη χώρα μας, αλλά με βάση τα στοιχεία που ήρθαν χθες Πέμπτη 17 Αυγούστου, στο φως της δημοσιότητας και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, η πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Μάλιστα, στη χώρα μας ο πληθωρισμός των τροφίμων “άγγιξε” το 12,3% τον Ιούλιο, ενώ σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αβγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, όπου βέβαια, εκτός των άλλων, επικρατούν και καλύτερες μισθολογικές συνθήκες!

Οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος. Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Στο μεταξύ, οι ανατιμήσεις “τρέχουν” με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων “άγγιξε” το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Σε πολλά τρόφιμα, όπως το γάλα, γενικώς τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αβγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ, έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ μικτά, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ. Οι διαφορές βεβαίως είναι… χαοτικές όταν πάμε στον μέσο μισθό, καθώς στην Ελλάδα ο καθαρός μέσος μισθός είναι κάτι παραπάνω από 900 ευρώ, την ώρα που στη Γερμανία ξεπερνά τα 3.500 ευρώ, στη Νορβηγία τα 4.000 και στην Ελβετία πλησιάζει τις 5.000 ευρώ.

Χειρότερη η κατάσταση στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5%, με δεύτερη χώρα την Εσθονία, που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.

Απλησίαστα στις λαϊκές αγορές

Και βέβαια, στις λαϊκές αγορές των Αθηνών, αλλά και ολόκληρης της χώρας, τα οπωροκηπευτικά είναι απλησίαστα. Είναι ενδεικτικές οι τιμές που κατέγραψε χθες τηλεοπτικό συνεργείο στην Αθήνα, συναντώντας φασολάκια στα 7 ευρώ το κιλό και καρπούζι στα 0,90 ευρώ το κιλό και μάλιστα στα μέσα του Αυγούστου. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει “κόκκινο” και στα λίγα για φέτος σταφύλια, στις μπάμιες κ.λπ. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι καταναλωτές εκείνοι που προτιμούν να επισκέπτονται τις λαϊκές σε ώρες που ετοιμάζονται να κλείσουν και έτσι για τον λόγο αυτό ρίχνουν τις τιμές ώστε να ξεπουλήσουν τα εναπομείναντα προϊόντα που υπάρχουν στους πάγκους τους.

Και από τον Σεπτέμβριο… τα χειρότερα

Σαν να μην έφταναν οι μέχρι τώρα ανατιμήσεις, έρχονται νέες από τον επόμενο μήνα, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Κύκλοι του λιανεμπορίου τροφίμων αναφέρουν πως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων, οι οποίες εκτιμάται να φτάσουν έως και 10% σε αρκετά είδη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές, που βλέπουν το εισόδημά τους να “ροκανίζεται”.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέτρα τύπου Market pass δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ακρίβεια που απλώνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλά κρατεί εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες, με διψήφιο ποσοστό.

Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνάει σταθερά το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά. Συνολικά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται θετικά επί 26 συνεχόμενους μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2021!

Αυξήσεις και στο ψωμί

Έρχονται νέες αυξήσεις και στα άλευρα! «Όσο υπάρχει ο φούρνος της γειτονιάς, το ψωμί δε θα γίνει χρηματιστηριακό προϊόν», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος. Κατήγγειλε, ωστόσο, φαινόμενα κερδοσκοπίας στον τομέα των σιτηρών για την παραγωγή αλεύρων, λέγοντας πως, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η βιομηχανία στα άλευρα επέβαλε στις 10 Αυγούστου στους αρτοποιούς αυξήσεις 10%, την ώρα που τα αποθέματα των σιτηρών δεν είχαν προλάβει να εξαντληθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου