ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

18,2% της αγοραστικής του δύναμης έχει χάσει ο Έλληνας από το 2000

 


Έπειτα από μνημόνια και κρίσεις η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει καταρρεύσει.

Ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη αύξηση των μισθών σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ καθιστούν τη χώρα μας ως τη μοναδική οικονομία στην Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός έχει χάσει τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη από το 2000, όπως αντικατοπτρίζεται στο Datadicto του Mercado Libre με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη από το 2000, μπροστά μόνο από Ιταλία (-2,2%) και Ισπανία (-0,7%). Ολες οι άλλες χώρες σημείωσαν θετικό πρόσημο.

Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

τρόφιμα μισθοί ευρώπη
Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλυθεί μόνο το καλάθι αγορών, αφού η τιμή των τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλυθεί μόνο το καλάθι αγορών, αφού η τιμή των τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002. Για τις συγκρίσεις, η Πορτογαλία είδε την αγοραστική της δύναμη να αυξάνεται κατά 17% την ίδια περίοδο. Ομοίως θετικές οι Γερμανία (15%), Σουηδία (8%) και Γαλλία (7%). Ωστόσο, κερδισμένες κατά πολύ ήταν οι ανατολικές χώρες, ιδίως εκείνες που ανήκουν στη γερμανική σφαίρα επιρροής (Πολωνία και Τσεχία) ή της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).Κατά κάποιο τρόπο ήταν αναμενόμενο: το άθροισμα της ευνοϊκής φορολογίας, των χαμηλών μισθών, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων οδήγησε σε έναν κύκλο θεαματικής ανάπτυξης.

Καλύτερη όλων η Λετονία με απίστευτη αύξηση μισθών (637,3%) που υπερκάλυψε την επίσης θεαματική αύξηση τιμών (+153,5%). Η αγοραστική δύναμη των Λετονών αυξήθηκε κατά 190,9%.Η Ελλάδα ναι μεν έχει καλύτερους μισθούς (+26,5%) σε σχέση με το 2000, αλλά η αύξηση των τιμών κατά 54,7% έχει αδειάσει το πορτοφόλι μας.

Μάλιστα, για την τριετία 2019-2022 έχουμε τη δεύτερη μικρότερη αύξηση μισθών πανευρωπαϊκά. Χειρότερη είναι η Μάλτα με -2,4% και μετά εμείς με +1,7% και η Ισπανία με 3,8%.Με τον πληθωρισμό να κάνει σπριντ, φαίνεται ότι θα γίνουμε ακόμη πιο φτωχοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου