Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τους δημόσιους φορείς και συγκεκριμένα για τις οφειλές προς την εφορία, είναι μία διαδικασία που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών. Η επιλογή μίας ρύθμισης δίνει την δυνατότητα στον οφειλέτη να διαχειριστεί την οφειλή του με έναν πιο ομαλό τρόπο αποπληρωμής.
Όταν όμως ρυθμίζουμε ναι μεν θα έχουμε τις δόσεις που επιθυμούμε, αλλά στο τέλος θα μας κοστίσει περισσότερα χρήματα αφού στις ρυθμίσεις υπάρχει και ο τόκος. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει και ποιες είναι οι επιλογές μας.
Ρύθμιση σε έως 48 δόσεις
Στη συγκεκριμένη κατηγορία ρύθμισης υπάγονται οι οφειλές που προέρχονται από φόρο κληρονομιάς, φορολογικό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές οφειλές (όπως οφειλές από την τροχαία, πρόστιμο από τον Δήμο κ.α) . Το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση φτάνει έως 5,87%.
Ρύθμιση σε έως 24 δόσεις
Στη συγκεκριμένη κατηγορία ρύθμισης υπάγονται όλες οι οφειλές που δεν αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση. Το επιτόκιο είναι 4,37% για έως 12 μηνιαίες δόσεις και ανεβαίνει στο 5,87% για 13-24 δόσεις.
Το πρόβλημα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις είναι όταν ο οφειλέτης αδυνατεί να πληρώσει και «χάνεται» η ρύθμιση. Όταν χαθεί μία ρύθμιση τότε έχουμε τη δυνατότητα να την επαναφέρουμε μόνο 1 φορά.
Μετά και από τη δεύτερη ευκαιρία, δε δίνεται ξανά η δυνατότητα ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής και ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει το ποσό χωρίς ρύθμιση.
*Σε περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση για να την επαναφέρει ο οφειλέτης πρέπει να πληρώσει απευθείας δύο δόσεις.
*Όταν πραγματοποιείται το αίτημα της ρύθμισης πρέπει να πληρωθεί εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση , προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου