ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

1 εκατ. αδήλωτα όπλα στην Ελλάδα: Σοκάρουν τα στοιχεία για το λαθρεµπόριο πιστολιών, καραµπινών και αυτόµατων


 Ενα στα δύο όπλα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι παράνοµο, εκτιµούν ελληνικές αλλά και διεθνείς υπηρεσίες που ασχολούνται µε το λαθρεµπόριο πιστολιών, καραµπινών 
και αυτόµατων όπλων.

Πρόκειται για όπλα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα Βαλκάνια και διακινούνται ευρέως στην Αττική, την Κρήτη και τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Σοκάρουν τα στοιχεία για το λαθρεµπόριο πιστολιών, καραµπινών και αυτόµατων

Σύµφωνα µε στοιχεία διεθνών υπηρεσιών, κάτι παραπάνω από 1 εκατοµµύριο όπλα κυκλοφορούν αδήλωτα σε ελληνικό έδαφος, ένα µεγάλο µέρος από τα οποία είναι κυρίως κυνηγετικές καραµπίνες, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους είτε ξεχνούν να δηλώσουν είτε τις έχουν ως µέσον αυτοπροστασίας.

Αντιθέτως, τα πιστόλια που χρησιµοποιούνται κατά κόρον από τροµοκράτες και οµάδες κακοποιών είναι εκατοντάδες χιλιάδες και προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βουλγαρία, ενώ τελευταία υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πως λαθρέµποροι εισάγουν όπλα από την εµπόλεµη Ουκρανία.

Πιστόλια τύπου Tokarev και Glock είναι τα πιο διαδεδοµένα στη «µαύρη» αγορά.

Σύµφωνα µε επίσηµα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2021 κατασχέθηκαν 5.005 πιστόλια, 1.509 κυνηγετικές καραµπίνες και 206 πολεµικά τυφέκια. Παρεµφερείς είναι σε ετήσια βάση οι κατασχέσεις όπλων από το 2017 και έπειτα. Κάτι παραπάνω από 5.000 είναι τα νόµιµα όπλα µε άδειες οπλοφορίας, αλλά και τα όπλα που είναι δηλωµένα στη Σκοπευτική Οµοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ). Οι δηλωµένες κυνηγετικές καραµπίνες είναι κάτι λιγότερο από ένα εκατοµµύριο, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία των Αρχών. Τα παράνοµα όπλα έρχονται είτε διαµέσου ξηράς από τα µονοπάτια στα ελληνοαλβανικά σύνορα είτε διαµέσου θαλάσσης από την Τουρκία. Οπως και να έχει, η διάθεσή τους είναι όπως αποδεικνύεται εύκολη, αφού και ο µικρότερος κακοποιός πλέον διαθέτει τουλάχιστον ένα «µαύρο» όπλο. Αυτό που φοβίζει τους αστυνοµικούς είναι η ευκολία που πλέον τραβούν όπλα οι δράστες και πυροβολούν, ακόµη και για τις πιο ασήµαντες αφορµές.

Παράνοµο εµπόριο και τιμές

Η αναζήτηση ενός παράνοµου όπλου στο αποκαλούµενο «σκοτεινό ∆ιαδίκτυο» (Dark Web) κάθε άλλο παρά δύσκολη είναι, για όσους έχουν γνώσεις στη χρήση του. Βέβαια, αυτό που διαπιστώσαµε µε τη βοήθεια ειδικών στον χώρο της κυβερνοασφάλειας είναι πως τα όπλα που πωλούνται στην Ελλάδα µέσω ∆ιαδικτύου είναι λίγα συγκριτικά µε αυτά που διακινούνται σε χώρες των Βαλκανίων, στην Αµερική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι τιµές ξεκινούν για ένα «ταλαιπωρηµένο» 9άρι Tokarev από 280 ευρώ και φτάνουν ακόµη και τα 1.000 ευρώ για ένα «αχρησιµοποίητο» Kalashnikov µε δύο γεµιστήρες. Το ενδιαφέρον στο «σκοτεινό ∆ιαδίκτυο» είναι πως κάποιος που ενδιαφέρεται µπορεί να βρει ακόµη και αντιαρµατικά RPG, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, πάσης φύσεως ανταλλακτικά, σφαίρες, αλλά και χειροβοµβίδες.

Σε κάποιες αγγελίες αναφέρεται πως µπορεί να γίνει αποστολή στην Ελλάδα, πλην όµως τα «µεταφορικά» είναι εξαιρετικά υψηλά, εάν ο ενδιαφερόµενος δεν ενδιαφέρεται για ένα πιστόλι, αλλά π.χ. για ένα τυφέκιο σκοπευτή µε διόπτρα ή χειροβοµβίδες αµυντικού ή επιθετικού τύπου. Οσον αφορά τις αγγελίες σε πολλές ελληνικές ιστοσελίδες του νόµιµου ∆ιαδικτύου, αυτές αφορούν στο σύνολό τους, αναφέρουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αξιωµατικοί της Ασφάλειας Αττικής, νόµιµους ιδιοκτήτες οπλισµού, οι οποίοι θέλουν να τον πωλήσουν ή ακόµη και να τον ανταλλάξουν µε κάτι διαφορετικό. Πάντα όµως σε νόµιµα πλαίσια.

«Αυτός που θέλει να αγοράσει παράνοµα όπλα δεν κοιτάζει σε ελληνικές ιστοσελίδες αλλά σε ιστοσελίδες του προγράµµατος περιήγησης ‘‘Tor’’ και παραλαµβάνει συνήθως τα όπλα σε ταχυδροµικές θυρίδες», επισηµαίνουν οι αστυνοµικοί που ασχολούνται µε το αντικείµενο. Η αγορά µε… φυσική παρουσία γίνεται σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων, του κέντρου της Αθήνας, αλλά και στην Κρήτη, όπου «ανθεί» η διακίνηση παράνοµου οπλισµού.

Ειδικά στην Κρήτη, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αφού οι λαθρέµποροι ξεφορτώνουν τα παράνοµα φορτία τους σε διαφορετικές -κάθε φορά- παραλίες περιµετρικά του νησιού, καταφέρνοντας να αποφύγουν τους ελέγχους του Λιµενικού. Στη συνέχεια, τα όπλα µεταφέρονται σε χωριά του Ρεθύµνου και του Ηρακλείου, όπου «οι σωστές γνωριµίες οδηγούν σε σίγουρες αγορές».

Θέλουν τα «καθαρά»

Πρόκειται για όπλα κλεµµένα από στρατόπεδα, αστυνοµικές υπηρεσίες, από εµπόλεµες ζώνες, ακόµη και από νόµιµους µεταπωλητές. Η διακίνηση όπλων είναι µία από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις διεθνώς, µετά τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και την εµπορία ανθρώπων, µεταναστών, αλλά και «σκλάβων του σεξ».

Ο φόβος των ανθρώπων που αγοράζουν τα παράνοµα όπλα δεν είναι τόσο να συλληφθούν όσο εάν τα όπλα αυτά έχουν χρησιµοποιηθεί σε κάποια έκνοµη ενέργεια, η οποία έχει καταγραφεί από τις αρχές είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Φοβούνται δηλαδή µη «χρεωθούν» και κάποια δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας και γι’ αυτό τον λόγο οι τροµοκράτες και οι σκληροί κακοποιοί δίνουν αρκετά παραπάνω χρήµατα για να προµηθευθούν οπλισµό από «σοβαρούς λαθρέµπορους», προκειµένου να είναι σίγουροι πως τα πιστόλια ή τα αυτόµατα είναι «καθαρά».

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου