ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

4ήμερη εργασία – Τι ισχύει στην Ελλάδα – Οι πιο σκληρά εργαζόµενοι της Ευρώπης οι Έλληνες


 
Ανοίγει σιγά σιγά ο διάλογος στα κράτη-µέλη της Ε.Ε. για την τετραήµερη απασχόληση ή το 32ωρο, όπως λέγεται, όχι µε στόχο την αύξηση της απασχόλησης, όπως είχε επιχειρηθεί παλιότερα µε το γνωστό 35ωρο, αλλά για τις ανάγκες των εργαζοµένων, προκειµένου να συνδυάζουν επαγγελµατική και προσωπική ζωή.

Ολες οι έγκριτες έρευνες για την αγορά εργασίας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόµενοι αναζητούν προσωπικό χρόνο. Και οι εταιρείες που εφαρµόζουν ευέλικτα ωράρια, µειωµένα ή και τηλεργασία είναι στις κορυφαίες προτιµήσεις.

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΙLO), ο µέσος όρος των ωρών εργασίας παγκοσµίως φθάνει τις 44 ώρες την εβδοµάδα. Μια τετραήµερη εβδοµάδα όµως αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτηµα προκειµένου να καταστούν ελκυστικότεροι συγκεκριµένοι κλάδοι της οικονοµίας για τους κατάλληλους εργαζόµενους.

Τι ισχύει στη χώρα µας για την τετραήµερη απασχόληση

Πρόσφατα στη χώρα µας η πολυεθνική PwC Ελλάδας εφάρµοσε τετραήµερη απασχόληση για µερίδα εργαζοµένων στη µονάδα και δη για τους εργαζόµενους του Assurance που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης της υποχρεωτικής επαγγελµατικής πιστοποίησης.

Η εφαρµογή προγράµµατος 32ωρης εργασίας την εβδοµάδα αφορά το εξάµηνο µεταξύ Ιουλίου-∆εκεµβρίου κάθε έτους, χωρίς καµία µεταβολή στο µηνιαίο εισόδηµα ή στα εργασιακά προνόµια. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η PwC Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους auditors να διαχειριστούν µε περισσότερη ευελιξία τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Το γερµανικό παράδειγµα

Ηδη στη Γερµανία εξετάζεται σε κεντρικό επίπεδο η δυνατότητα τετραήµερης απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι 2 εκατοµµύρια κενές θέσεις εργασίας στις µισές επιχειρήσεις της χώρας που αδυνατούν να βρουν εξειδικευµένο προσωπικό. Ηδη, δύο εταιρείες που ειδικεύονται στην παροχή συµβούλων διοίκησης σχεδιάζουν «πιλοτική» εφαρµογή του τετραηµέρου.

Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία

Οι εργαζόµενοι στο Βέλγιο µπορούν από το 2022 να εργάζονται 4 ηµέρες επί 10 ώρες, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία τα πιλοτικά προγράµµατα σε µεγάλες εταιρείες που στηρίζονται οικονοµικά από τις κυβερνήσεις εξασφαλίζουν το 100% της αµοιβής µε µία λιγότερη εργάσιµη ηµέρα. Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 µε το 35ωρο, όπου το κράτος θα επιδοτεί επιχειρήσεις, στην περίπτωση όµως που εφάρµοζαν το µέτρο και προσλάµβαναν και άλλους εργαζόµενους. Ο θεσµός όµως λειτούργησε ως φορέας κρατικής επιδότησης, χωρίς αντίκρισµα.

Οι πιο σκληρά εργαζόµενοι της Ε.Ε. οι Ελληνες

Σύµφωνα µε τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat (Σεπτέµβριος 2023) για την Ε.Ε. των 27, στη χώρα µας ο εργαζόµενος κατά µέσον όρο εργάζεται 41 ώρες την εβδοµάδα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ε.Ε. Ακολουθούν µε 40,4 ώρες η Πολωνία και µε 40,2 ώρες η Ρουµανία και η Βουλγαρία. Στον αντίποδα, µόλις 33,2 ώρες την εβδοµάδα εργάζεται κατά µέσον όρο ο εργαζόµενος στην Ολλανδία, 35,3 ώρες στη Γερµανία και 35,4 στη ∆ανία.

Επιπλέον, σύµφωνα µε έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode, ο µέσος Ελληνας εργαζόµενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο έναντι 1.679 ωρών του ευρωπαϊκού µέσου όρου. Περισσότερες ώρες από τους Ελληνες δουλεύουν οι Ρουµάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη, ενώ κάτω από 1.600 ώρες δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι ∆ανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερµανοί.

Ειδικότερα, οι Ελληνες µισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, ενώ ο µέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στις 1.792 ώρες. Οι Ελληνες µη µισθωτοί εργάζονται σχεδόν 2.400 ώρες τον χρόνο, µε τον αντίστοιχο µέσο ευρωπαϊκό όρο να µην υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας. Ακόµα, από όλες τις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα είχε το 2022 το υψηλότερο ποσοστό εργαζοµένων µε υπερωρίες (12,6%), ακολουθούµενη από τη Γαλλία και την Κύπρο (10,2%). Τα χαµηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία (1%).

Σύµφωνα µε όλες τις µελέτες, στην Ελλάδα το 33% των εργαζοµένων θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους για να βρουν απασχόληση σε εταιρεία µε τέσσερις εργάσιµες ηµέρες. Οι µισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί µε µια συντοµευµένη εβδοµάδα εργασίας και το 10% θα δέχονταν να µειωθεί ο µισθός τους για να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο ευνοϊκό πλαίσιο.

Η δοµή µιας συντοµευµένης εβδοµάδας εργασίας µπορεί να ποικίλλει, µε ορισµένες εταιρείες να επιλέγουν τέσσερις ηµέρες µε δεκάωρες βάρδιες και άλλες να περιορίζονται σε µια εβδοµάδα εργασίας 32 ωρών. Το 56% των ατόµων που συµµετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυµοι να κάνουν µεγαλύτερες βάρδιες για να έχουν τρεις ηµέρες κενές κάθε εβδοµάδα. Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζοµένων παραδέχονται ότι, ούτως ή άλλως, δεν είναι εξίσου παραγωγικό και τις πέντε ηµέρες της εβδοµάδας.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου