Πλήθος καταγγελιών για φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις, «μαύρο χρήμα» και διαφθορά δέχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η πλατφόρμα έχει συγκεντρώσει 16.243 καταγγελίες, εκ των οποίων 13.886 είναι ανώνυμες και 2.357 επώνυμες.
Από αυτές, 1.672 καταγγελίες αφορούν διαφθορά ελεγκτών και παραβιάσεις ακεραιότητας. Αυτές οι καταγγελίες, ιδιαίτερα μετά την υπόθεση διαφθοράς στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Επιπλέον, 219 καταγγελίες αφορούν τελωνειακές παραβάσεις, ενώ οι υπόλοιπες 14.352 αφορούν φορολογικές παραβάσεις.
Παράλληλα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Appodixi οι πολίτες έχουν καταγγείλει από το κινητό τους τηλέφωνο 169.993 περιπτώσεις για πλαστές αποδείξεις και μη διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ. Από αυτές τις καταγγελίες οι 77.534 είναι επώνυμες και οι 92.459 ανώνυμες.
Η ΑΑΔΕ φιλτράρει τις καταγγελίες ενώ στο ΣΔΟΕ συστήνεται τριμελής επιτροπή για την αξιολόγηση των καταγγελιών προκειμένου αυτές να ιεραρχηθούν και να ελεγχθούν.
Έργο της Επιτροπής είναι:
- Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας.
- Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων.
Η αξιολόγηση των καταγγελιών συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί και συγκεκριμένα:
- Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία.
- Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες.
- Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης.
- Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.
- Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.
Έλεγχοι σε POS
Φέτος οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, επικεντρώνονται στην έκδοση αποδείξεων, στη διαβίβαση των στοιχείων αλλά και στην τήρηση της υποχρέωσης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS. H περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν συνδέσει τα μηχανάκια με τις ταμειακές έχει τελειώσει και η ΑΑΔΕ αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα.
Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους δεν έχουν διασυνδέσει ταμειακές και POS εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου