Τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται όλες οι ομάδες παραγωγών ενός προϊόντος με μία ενιαία τιμή απέναντι στις βιομηχανίες τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για «καρτέλ» ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έκθεση του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Tον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά βλέπουμε τη δυτική Ευρώπη να ρίχνει νερό στο κρασί της όσον αφορά τον ελεύθερο ανταγωνισμό και να στρέφεται προς τακτικές πιο «παρεμβατικές» στην αγορά.
Τα μικρά σχήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού λέει το Ευρωκοινοβούλιο.
Αναμφίβολα η κρίση έπαιξε τον ρόλο της, αλλά τα προβλήματα στην αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών είχαν παρουσιαστεί πολύ νωρίτερα. Ήδη τα αποτελέσματα της έρευνας για την ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος είχαν οδηγήσει την Κομισιόν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να λάβει πιο «παρεμβατικά» μέτρα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το θεσμικό πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής σε σχέση με τον ανταγωνισμό δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση και προτείνει:
- Να μη θεωρείται παράνομη η συνεννόηση μεταξύ των ομάδων παραγωγών για τη συμφωνία μίας ενιαίας κατώτατης τιμής πώλησης των προϊόντων τους. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι το δίκαιο περί ανταγωνισμού δεν είναι «ευαίσθητο» σε θέματα επιβίωσης μικρών σχημάτων.
- Νέα ρύθμιση για τις συνενώσεις των Ομάδων. Η πρόταση της Κομισιόν, ειδικά στο γάλα, είναι αντιφατική ως προς το γεγονός ότι από τη μία πλευρά ζητά μία εθνική ομάδα παραγωγών που θα διαπραγματεύεται για την τιμή, εκπροσωπώντας όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους κι από την άλλη πλευρά αυτή η Ομάδα δεν πρέπει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, για να μην πληγεί ο ανταγωνισμός! Όμως για να είναι μία τέτοια οργάνωση αντιπροσωπευτική πρέπει να έχει μέλη της τουλάχιστον το 80% των παραγωγών.
- Σε κάποιο βαθμό απαλ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου