Αποφάσισα να στείλω αυτή την επιστολή με αφορμή την συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της Αναπτυξιακής επειδή συμμετείχα για πάνω από τέσσερες θητείες σαν εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου στις συνελεύσεις . Γνωρίζω καλά το θέμα μελέτες , εκπαίδευση μοντέλα ανάπτυξης λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης. Θα αναφέρω αναλυτικά τις προτάσεις που είχα καταθέσει ( δεν ήταν προσωπικές αλλά του φορέα που εκπροσωπούσα και δεν υλοποιηθήκαν ποτέ με ευθύνη συγκεκριμένων πλειοψηφιών). Καταρχήν είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον τρόπο που συγκροτήθηκε αποκλείοντας το επιμελητήριο. Όσο για την δήλωση Αργυράκη ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας με 5 στους 7 από την Περιφέρεια είναι το λιγότερο για γέλια. Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιοι πέρασαν από το φορέα και δεν ακουμπήσανε δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, για το ρόλο και τις ανάγκες που πρέπει να υπηρετήσει ο συγκεκριμένος θεσμός. Για τη ιστορία και την ενημέρωση των πολιτών θα πω τα έξης: Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας δημιουργήθηκε από τον πρώτο αιρετό Νομάρχη αείμνηστο οραματιστή Π. Φωτέα. Σαν ιδρυτικοί φορείς με διαφορετικά ποσοστά ήταν η Νομαρχία, η ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, η Ένωση Συνεταιρισμών, και Ξενοδόχοι. Είχε σαν φιλοσοφία, τις μελέτες την συνεργασία των φορέων την βοήθεια των Επιχειρηματιών. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης και επειδή υπήρχαν διάφορα συμφέροντα, παρουσιάστηκαν εμπλοκές εντάσεις, κύρια μεταξύ Νομαρχίας και δήμων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο. Το Εργατικό κέντρο στάθηκε πάντα με υπευθυνότητα σε συνελεύσεις και ήταν απόλυτα εξισορροπητικός παράγοντας πάρα το ελάχιστο ποσοστό μετοχών που διαθέτει. Έκανε συνεχείς προτάσεις για την αύξηση μελών του ΔΣ για άλλο τρόπο λειτουργίας, καταγράφονταν αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν . Όταν πέρασε η Αναπτυξιακή στην περιφέρεια με το Καλλικράτη η ΠΕΔ δεν μπήκε στο Προεδρείο γιατί και τότε δεν τα βρήκαν στα αξιώματα. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια να πω τι πρέπει να γίνει για να τελειώνουμε. Κάποιοι να καταλάβουν τι σημαίνει δημόσιο αξίωμα. Επειδή βασικός πελάτης της εταιρίας είναι οι δήμοι πρέπει να βρουν κώδικες συνεννόησης.
Να συγκροτηθεί σε σώμα έχοντας εκπρόσωπο και του επιμελητηρίου και της μειοψηφίας. Να γίνει άμεση αλλαγή καταστατικού αύξηση των μελών σε 9 να υπάρχουν πάντα 2 εκπρόσωποι φορέων , μόνιμος του επιμελητηρίου, και εκ περιτροπής των υπολοίπων. Ενδεικτικά 4-5 περιφέρεια ( πλειοψηφία –μειοψηφίες) 2 ΠΕΔ , 2 φορείς . Έχει προταθεί πολλές φορές. Κάποιοι κατηγορούν τα συνδικάτα αλλά αυτά τα έχουν λύσεις σε μόνιμη βάση, για τέτοια θέματα.
Είχα προτείνει στην συνέλευση του 2012 και το επανέφερα πέρσι να υπάρξει μια επικαιροποιημένη μελέτη για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αντίστοιχα με αυτή της Αρκαδίας που έκανε το ΙΝΕ –ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ. Είχαμε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του ΙΝΕ και του Ρομπόλη με λίγα χρήματα πλήρη και τεκμηριωμένη. Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση.
Πρέπει άμεσα η ΠΕΔ και η Περιφέρεια να συναντήσουν εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας να βρουν κώδικες επικοινωνίας . Δεν σχολιάζω ποιους συναντούν αντί για εκπροσώπους εργαζομένων
Να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το ρόλο των Αναπτυξιακών , τις δυνατότητες τους και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η προσφορά τους με άλλη λειτουργία , διαφάνεια και συνεννόηση.
Δεν είμαι αισιόδοξος γιατί πολλά από αυτά τα άτομα , έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι ο λαός λέει < για γέρικο άλογο και νέα περπατησιά δε ν γίνεται > , παρόλα αυτά επιμένω ότι η κοινωνία και οι φορείς πρέπει να επιβάλλουν νέα λειτουργία συνολικά στις αναπτυξιακές που υπάρχουν στην περιφέρεια.
Επέλεξα να μην ασχοληθώ με ποσοστά που έχει ο καθένας ,τι κάνει ,τι δεν κάνει, τι έπρεπε , τι μπορούσε να κάνει η Αναπτυξιακή, ας το κάνουν αυτή που την διοικούν . Εγώ επιμένω ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και τρόπο σκέψης πριν απαξιωθεί.
Υ.Γ Αυτονόητο είναι ότι δεν πρόκειται να ανοίξω κανένα άγονο διάλογο προσωπικών αντιπαραθέσεων γιατί έχω πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου