Η κεντρώα-φιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ ανησυχεί ότι οι επικλήσεις στην ορθοδοξία ακυρώνουν τη δυνατότητα προσέλκυσης φιλοευρωπαϊκών ψήφων μετριοπαθών και νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Το πρωθυπουργικό επιτελείο όμως συνεχίζει στη λογική σκληρών διλημμάτων σε συνδυασμό με τη θεωρία της χαμένης ψήφου και με .
Της Βίκυς Σαμαρά
Το ερώτημα εάν η μετατροπή της θρησκευτικής πίστης σε “σημαία” της Νέας Δημοκρατίας κατά το αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου ακυρώνει τη -χλιαρή ούτως ή άλλως- προσπάθεια διεύρυνσης προς το κέντρο, προβληματίζει τα γαλάζια στελέχη της κεντρώας και φιλελεύθερης πτέρυγας.
Οι συνεχείς επικλήσεις στην Ορθοδοξία και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, έχουν προκαλέσει και δυσαρέσκεια, αλλά και την ανησυχία ότι η στροφή αυτή ακυρώνει τη δυνατότητα προσέλκυσης φιλοευρωπαϊκών ψήφων μετριοπαθών και νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων, ειδικά από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και μη κομματικοποιημένων.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως χθες από την Άρτα θέλησε να δείξει ότι συνδυάζεται το Je suis Charlie με τις επικλήσεις στην Ορθοδοξία, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη μετά τα γεγονότα στο Παρίσι αλλάζει πολιτική ασφαλείας και μεταναστευτική πολιτική και επαναλαμβάνοντας αμέσως μετά τα περί αποκαθήλωσης των εικόνων από τους δημόσιους χώρους.
Η εξήγηση για την επιλογή αυτή του Μαξίμου -πέραν φυσικά των ιδεολογικών λόγων, καθώς η σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ έχει πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές- έχει να κάνει με την αίσθηση πως η στρατηγική του φόβου για την ευρωπαϊκή προοπτική και την οικονομία απέδωσε καρπούς μεν, έχει φτάσει στα όρια της δε.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται στη λογική των σκληρών διλημμάτων, εισάγοντας και τη θεωρία της χαμένης ψήφου. Όμως τα ποιοτικά στοιχεία των μεθεόρτιων δημοσκοπήσεων δείχνουν πως στην κοινωνία κυριαρχεί η αίσθηση ότι πραγματικός κίνδυνος δεν υπάρχει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, στην οποία το 74% δηλώνει ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και μόνο το 13% πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσει.
Για τους κεντρώους και φιλελεύθερους της Ν.Δ υπάρχει και ένα πρόβλημα προσωπικής στρατηγικής: Πρέπει να πείσουν το δικό τους κοινό να ψηφίσει Ν.Δ παρά τις διαφωνίες με κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές της ηγεσίας, προκειμένου στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα να μην κυριαρχήσουν οι εκπρόσωποι της σκληρής δεξιάς πτέρυγας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου