Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές, την Τετάρτη 22 Ιουλίου η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση. Μετά τη δύσκολη πρώτη ψηφοφορία, την Τετάρτη 22/7 με ένα ένα δεύτερο «τεστ» έρχεται αντιμέτωπη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με τα επαχθή μέτρα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη θέση της ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί η Βουλή δίχως ουσιαστική μελέτη και συζήτηση, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «πραξικόπημα».
Έτσι λοιπόν, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκινά στις 9 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς στο εισαγωγικό του σημείωμα ζητεί από την κυρία Κωνσταντοπούλου, «όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο 22 Ιουλίου». Και τούτο επειδή «το νομοσχέδιο εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της Διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Το σημείωμα αυτό αντανακλά την ανησυχία του κ. Σαγιά ως προς ενδεχόμενες απόπειρες καθυστέρησης της ψηφοφορίας εκ μέρους της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Ύστερα από τη συνεδρίαση των Επιτροπών, θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου στη συνέλευση της Παγκόσμιας Ένωσης Ελληνισμού, ανέφερε: «Από τις 13 Ιουνίου αμφισβητείται η δημοκρατία. Καλείται το Κοινοβούλιο να νομοθετήσει στην πραγματικότητα χωρίς οι βουλευτές ούτε να μελετήσουν, ούτε να συζητήσουν, ούτε να ανταλλάξουν απόψεις. Πρέπει όλους να μας θέσει προ της ευθύνης μας, να μην αφήσουμε αυτό το πραξικόπημα να ολοκληρωθεί. Γιατί εάν ολοκληρωθεί, θα επαναληφθεί».
Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο εκτείνεται σε χίλιες σελίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το απόγευμα της Τρίτης 21/7 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.
Η σύσκεψη ήταν ανοιχτή για την συμμετοχή όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν να ενημερωθούν, ιδιαίτερα για τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για πιθανές απώλειες κατά την ψηφοφορία, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για τη σημασία της διατήρησης του ψυχολογικού ορίου των 120 εδρών, «ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα».
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ
Παρά τις αιχμηρές έμμεσες αναφορές του Πρωθυπουργού στους κκ. Λαφαζάνη και Βαρουφάκη και τη σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες, καθώς τους κάλεσε να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό την εναλλακτική τους πρόταση και να μην κρύβονται πίσω από τη δική του υπογραφή, η ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ξαναχτύπησε με άρθρο υπό τον τίτλο «Fast track και ''μπιρ παρά'' πλειστηριασμοί ακινήτων».
Στο άρθρο γίνεται λόγος για τη «fast-track διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή» αλλά και για «κινήσεις-ελιγμούς» από την κυβέρνηση, με στόχο «να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερες σε αριθμό διαφοροποιήσεις, από αυτές της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή».
Ο εκ των στελεχών του αριστερού ρεύματος, Θανάσης Πετράκος, δήλωσε στον «Παραπολιτικά FM»: «Δεν έχω δικαίωμα να ψηφίσω ένα μνημόνιο. Εγώ θέλω να τηρώ τον λόγο μου απέναντι στους πολίτες που με εξέλεξαν με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα με στόχο όχι μόνο να μη φέρουν νέο μνημόνιο, αλλά να ακυρώσουμε τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας, όπως είπε, στη «μνημονιακή μετάλλαξη» του κόμματος.
Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ PLAN B ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά έκανε αίτηση προς τον Πρωθυπουργό να καταθέσει το Plan B το οποίο είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, η κυρία Γεννηματά στην αίτησή της αναφέρει:
«Α. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης μετά την παραίτησή του, σε επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις του στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έχει διατυπώσει πολλές και περίεργες θέσεις για το GREXIT και για το Plan B της Κυβέρνησής σας.
»Πιο συγκεκριμένα έχει τονίσει τα εξής: ''Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Το διαμορφώσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε'.'
»Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο αφορούσε τη ''δημιουργία ονομαστικής ρευστότητας στο πλαίσιο του ευρώ'', εγείροντας ερωτήματα για το αν εννοούσε το διπλό νόμισμα που θα αποτελούσε τον προθάλαμο του Grexit.
»Σε άλλες μάλιστα δηλώσεις τόνισε ότι είχε συγκροτηθεί και Ειδική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε στο υπουργείο Οικονομικών.
»Όλες αυτές οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είναι καταγεγραμμένες αυτούσιες σε πολλά ΜΜΕ αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει, είτε συμφωνώντας είτε διαψεύδοντας, με αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία.
»(Οι πολλαπλές δημόσιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη αποτελούν υλικό αρχείο, που μπορεί πολύ εύκολα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυβέρνησής σας να βρουν στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο).
»Β. Ο κ. Βαρουφάκης ομολογεί με τον πιο επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα (και ενημέρωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη), το Υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμάσει PLAN B για επικίνδυνους σχεδιασμούς, τους οποίους οι πάντες στην Ελλάδα και κυρίως το Κοινοβούλιο και τα Κόμματα αγνοούσαν παντελώς.
»Γ. Επειδή αναμφίβολα τα πρωτόγνωρα αυτά θέματα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα μας, για την Εθνική οικονομία και για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, επειδή ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για διαφανή διαπραγμάτευση και επειδή είναι αδιανόητο οι Βουλευτές που καλούνται να ψηφίζουν, να μην τα γνωρίζουν:
»ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ποιοι και πότε αποφάσισαν την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Plan B και με ποιο στόχο;
Ποια ήταν η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής, ποια είναι τα ονόματα και ποιες ήταν οι ιδιότητες των συμμετεχόντων;
Ποιες είναι οι εισηγήσεις - προτάσεις, τις οποίες κατέγραψε και κατέληξε η Ειδική Επιτροπή;
Ποιοι ήταν οι παραλήπτες των σχετικών προτάσεων και με ποια ημερομηνία;
Ποια ήταν η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής, ποια είναι τα ονόματα και ποιες ήταν οι ιδιότητες των συμμετεχόντων;
Ποιες είναι οι εισηγήσεις - προτάσεις, τις οποίες κατέγραψε και κατέληξε η Ειδική Επιτροπή;
Ποιοι ήταν οι παραλήπτες των σχετικών προτάσεων και με ποια ημερομηνία;
»Για λόγους Διαφάνειας και για λόγους Δημοκρατικής και Ηθικής Τάξης, ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, με δεδομένη την ιδιότητα αυτών ως Δημοσίων Εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων, τα Πολιτικά Κόμματα και ο Ελληνικός Λαός.»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου