ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Αύξηση τζίρου, μείωση πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ το 2022

 


Με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9% έκλεισε το 2022 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με τον τζίρο βεβαίως να αυξάνεται κατά 5,8%, αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στον κλάδο σε 6,8%.

Η εικόνα για την ώρα είναι ανάλογη και το 2023, με την εταιρεία ερευνών IRI να επισημαίνει ότι τα πρώτα σημάδια του Ιανουαρίου δείχνουν ότι εντείνεται η πτώση στην κατανάλωση, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές. Σαφέστερη, πάντως, εικόνα για τον πληθωρισμό των τροφίμων τον Ιανουάριο, καθώς και για το πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού τον πρώτο μήνα του 2023 θα έχουμε στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή. Το κύμα ακρίβειας έστρεψε τους καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με συνέπεια το μερίδιό τους το 2022 να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2017, όταν η χώρα βρισκόταν ακόμη υπό καθεστώς μνημονίου.

Μείωση του όγκου πωλήσεων καταγράφηκε και στις τρεις βασικές ομάδες προϊόντων σούπερ μάρκετ, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται το 2022 σε σύγκριση με το 2021 στα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.), μείωση της τάξης του 5%. Στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,8%, ενώ η μείωση του όγκου πωλήσεων στα τρόφιμα ήταν οριακή, της τάξης του 0,3%.

Η αξία πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 6,5% στα τρόφιμα, κατά 4,7% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς, και κατά 3,1% στα είδη νοικοκυριού.

Σε σύνολο 11 βασικών κατηγοριών ειδών σούπερ μάρκετ καταγράφηκε μείωση του όγκου πωλήσεων στις 8. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην κατηγορία των απορρυπαντικών – καθαριστικών (5,3%), ενώ ακολουθούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα (4,9%), τα άλλα είδη νοικοκυριού (4,8%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (4,3%), τα αλκοολούχα ποτά (3,9%), τα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (3,9%) και τα υλικά μαγειρικής (0,4%). Με αύξηση του όγκου πωλήσεων έκλεισε το 2022 για τις κατηγορίες των σνακ (2%), των μη αλκοολούχων ποτών (1,6%) και των συσκευασμένων τροφίμων (1,2%).

Εκτός από τις ανατιμήσεις οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση των προσφορών, απόρροια της απόφασης προμηθευτών και λιανεμπόρων να συγκρατήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, οι πωλήσεις τροφίμων υπό προωθητικές ενέργειες ήταν λιγότερες κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021, με τη μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στα είδη νοικοκυριού (κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σύγκριση με το 2021) και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς (κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Η αύξηση των τιμών και η μείωση των προσφορών προκάλεσαν τη στροφή μεγάλου μέρους των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κάτι που οδήγησε και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να επενδύουν ακόμη περισσότερο σε αυτά. Παράγοντας ώθησης, εξάλλου, των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς οι λιανέμποροι επιλέγουν να βάζουν σε αυτό πολλά προϊόντα αυτής της κατηγορίας, έτσι ώστε το δικό τους «καλάθι» να είναι πιο ανταγωνιστικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το μερίδιο σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώθηκε το 2022 σε 16,3% από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 16,4%.

ΠΗΓΗ  moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου