ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΠΩΣ θα αναπτυχθεί στην Μεσσηνία ο ελαιοκομικός τομέας



Μια εξαιρετική εκδήλωση με πολλά μηνύματα και ακόμη περισσότερη… τροφή για σκέψη και για πολιτικές, ήταν αυτή που εξελίχθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με το ελαιόλαδο να είναι στο επίκεντρο και την αίθουσα να αναδεικνύεται μικρή για να χωρέσει τη… δίψα του κόσμου. Μια εκδήλωση σημαντική για να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα χάριν στην πρωτοβουλία του Α.Σ. “Ένωση Μεσσηνίας” και με την συνδρομή και υποστήριξη αρκετών φορέων, που έφερε στο πεδίο αναζήτησης την παγκόσμια κατάσταση γύρω από τον ελαιοκομικό τομέα, με την συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων. Η ημερίδα είχε τίτλο “Ελαιόλαδο: Ελλάδα – Ισπανία συναγωνιστές & όχι ανταγωνιστές” 
Οι ομιλητές και από την Ισπανία αλλά και από την χώρα μας εστίασαν στις καλές πρακτικές του Ισπανικού και του Ελληνικού μοντέλου και τα κενά που αποτυπώνονται και τα πολλά περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το ελαιόλαδο αποτελεί το 2% του παγκόσμιου κύκλου των ελαίων, και, η οποία προσπάθεια για να μεγαλώσει αυτό το μερίδιο θα πρέπει να έχει αναφορά στην συνεργασία και τις κεντρικές πολιτικές που θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Μια σειρά από παραδείγματα μεταφέρθηκαν αλλά και υποδείγματα για το πως μπορούμε να περάσουμε από τη λογική μιας διαχείρισης, στην ουσιαστική προσέγγιση με προοπτική για το αύριο.
    
Μια πρωτοποριακή για τα περιφερειακά δεδομένα πρωτοβουλία καθώς για πρώτη φορά μια τέτοια εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και παράλληλα σε Ελλάδα και Ισπανία με άμεση μετάφραση στα Ελληνικά και στα Ισπανικά
   
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας” με την υποστήριξη του “Επιμελητηρίου Μεσσηνίας”, του “Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε)”, του “Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας – (Κ.Α.Ε.Μ)” που αποτελεί από κοινού δράση του “Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” με την “Αμερικανική Γεωργική Σχολή”, του “Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας” & του “Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Σ.Υ.Μ.Ε.Π.Ο.Π)” διοργάνωσε την όλη θεματική εκδήλωση.
 

Ελαιόλαδο: Ελλάδα – Ισπανία συναγωνιστές & όχι ανταγωνιστές

17:00 – 17:05 Καλωσόρισμα
Γεώργιος Λαζόγιαννης – Προέδρος Α.Σ “Ένωση Μεσσηνίας”

Γεώργιος Κατσούλης – Προέδρος “ΣΑΣΟΕΕ”

17:05 -17:35
Marta González, Εκτελεστική Διευθύντρια της ESAO (www.esao.es) Escuela Superior del Aceite de Oliva / Olive Oil School of Spain

Susana Romera, Τεχνική Διευθύντρια της ESAO (www.esao.es) Escuela Superior del Aceite de Oliva / Olive Oil School of Spain

Από κοινού θα παρουσιάσουν: “Το Ισπανικό Μοντέλο”

17:35 – 17:55
Κωνσταντίνος Τσορώνης: Χημικός – Ελαιολόγος / εκπρόσωπος ΚΑΕΜ “Ελαιοτουρισμός προστιθέμενη αξία στον παραγωγό”

17:55 – 18:15
Δημήτρης Αναστόπουλος: Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ειδικός Σύμβουλος της “Ένωσης Μεσσηνίας”
“Ελλάδα – Ισπανία: Παράμετροι συναγωνισμού”

18:15 – 18:35
Βασίλειος Ζαμπούνης: Γεωργοοικονομολόγος, εκδότης, δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος 4Ε “Αναδρομή & ανάλυση του Ισπανικού μοντέλου σε σύγκριση με το Ελληνικό”

18:35+
Παρεμβαίνοντες:
Ευστάθιος Αναστασόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δημήτριος Πετρόπουλος – Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας & Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αντώνης Παρασκευόπουλος – Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Νικόλαος Κουτσούκος – Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου