Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αλλά απαιτείται ενότητα , συνεργασία και διεκδίκηση πόρων για ανακούφιση των πληγέντων και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για να μην συμβούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία και τη δυσπιστία των πληγέντων στα μέτρα γιατί οι δικαιούχοι αποζημίωσης από τις πλημμύρες του 2013 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.» Αυτό τόνισε στη εισηγησή του στο Περιφερειαό συμβούλιο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλευράς προτείνοντας παράλληλα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών και διεκδίκηση πόρων για τις υποδομές.
Η εισήγηση του κ. Αλευρά έχε ως εξής:
«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τις τελευταίες μέρες ζήσαμε πρωτοφανείς ζημιές από τη θεομηνία σε όλη την Πελοπόννησο, με αιχμή τις Π.Ε. Μεσσηνίας, Λακωνίας και Κορινθίας. Μάλιστα εκτός του ότι χάθηκαν περιουσίες και καταστράφηκε ο πρωτογενής τομέας, θρηνήσαμε και την απώλεια συνανθρώπων μας.Πράγματι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την Τετάρτη 7-9-2016 , από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές. Όμως στο μέγεθος της καταστροφής συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες όπως: η έλλειψη σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, το μπάζωμα των ρεμάτων, ο εγκιβωτισμός και ταυτόχρονα ο περιορισμός της κοίτης των ρεμάτων καθώς και ο ελλιπής καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων και των ποταμών.Για όλα αυτά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις (είτε από ανοχή και αδράνεια είτε από αμέλεια)των τελευταίων 10/ετιών, οι Νομάρχες, οι Δήμαρχοι και η Αιρετή Περιφέρεια σήμερα στο μερίδιο που τους αναλογεί. Εάν προστεθούν και οι παρεμβάσεις στα έργα που εκτελούνται (Περιφερειακός της Καλαμάτας, ο δρόμος Γαργαλιάνοι Ρωμανού κλπ) τότε εξηγείται το θλιβερό φαινόμενο που ζήσαμε.Για μια ακόμα φορά λοιπόν η ανθρώπινη παρέμβαση έκανε το «θαύμα» της, τα ρέματα όμως κέρδισαν τα παλιά τους δικαιώματα. Το πάθημα όμως ήταν σκληρό. Μεγάλη και εκτεταμένη ζημιά στον πρωτογενή τομέα (φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο), στις μεταποιητικές μονάδες και επαγγελματικούς χώρους σε υπόγεια και κατοικίες καθώς και στις υποδομές , αγροτική οδοποιία δίκτυα ύδρευσης , άρδευσης κλπ. Γι΄αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης (προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή) ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα).Επειδή η καταστροφή στον αγροτικό τομέα είναι τέτοια που υπάρχει πλέον ζήτημα για την ίδια την επιβίωση των αγροτών και την οικογενειών τους, πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει μέτρα άμεσης ανακούφισης των αγροτών όπως:
- Τώρα εκτίμηση των ζημιών και άμεση χορήγηση των αποζημιώσεων.
- Να αποζημιωθούν οι πάγιες εγκαταστάσεις και υποδομές των αγροτικών νοικοκυριών καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ανεξάρτητα αν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
- Άρση των περιορισμών του ΕΛΓΑ και να τύχουν αποζημίωσης όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα εάν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές με συμψηφισμό εισφορών αποζημιώσεων.
- Αναστολή υποχρεώσεων τουλάχιστον για ένα (1) χρόνο, μεφορολογικές ελαφρύνσεις και πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών.
- Χορήγηση άτοκων δανείων για την απόκτηση κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.
- Να αλλάξει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει άμεσα τους πληγέντες στο 100% για όλα τα προϊόντα (φυτικού και ζωικού κεφαλαίου) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλα τα ζημιογόνα αίτια καθώς και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
- Επίσης να τύχουν αναστολή υποχρεώσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεταποιητικές μονάδες και εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία. Παράλληλα να ολοκληρωθεί σύντομα η καταγραφή των ζημιών , καθώς και η αποζημίωση.(Δικαιούχοι από τις πλημμύρες του 2013 ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί).
Παράλληλα πρέπει να γίνει άμεσα σχεδιασμός για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά έργα και όχι αποσπασματικά όπως συνηθίζεται με αμφίβολα αποτελέσματα.Είναι σημαντικό ότι το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δημοπρατεί σε λίγες μέρες τη μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικήςπροστασίας του Παμίσου από τον Άρι μέχρι τις εκβολές.Πρέπει όμως να πιέσουμε ώστε να ενταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου.Απαιτείται επίσης η άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας δεδομένου ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και σε λίγους μήνες αρχίζει η ελαιοσυγκομιδή.ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.Ιδιαίτερα όσον αφορά τις υποδομές σήμερα η Περιφέρεια μας μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεδομένου ότι το μέγεθος των ζημιών ξεπερνά το 1,5% του Περιφερειακού Α.Ε.Π. (απαραίτητη προϋπόθεση).Απαιτείται όμως σωστή προετοιμασία της πρότασης τεκμηρίωσης της κοστολόγησης για την εκτίμηση του κόστους της ζημιάς την αποκατάστασή τους. Πρέπει επίσης ο φάκελος να περιλαμβάνει τις συνέπειες της καταστροφής για τον πληθυσμό , την οικονομία και το περιβάλλον. Μάλιστα εκτός από την άλεση αποκατάσταση των υποδομών (μεταφορών , αποχέτευσης , ύδρευσηςκ.λ.π. ), χρηματοδοτείται και η διασφάλιση υποδομών πρόληψης όπως είναι τα φράγματα κλπ.Δεν καλύπτονται όμως ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και απώλειες εισοδήματος. Θεωρώ λοιπόν κε Περιφερειάρχη ότι σε μια εποχή δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας επιβάλλεται να συντάξουμε εντός 12 εβδομάδων από την καταστροφή, το φάκελο για την διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης .»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου