ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Μπλόκο στα κινητά μέσα στα σχολεία: Καθυστέρησε να εφαρμοστεί το μέτρο

 


“Μπλόκο” στην εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο που αποτελεί πλέον το alter ego ακόμη και ανήλικων μαθητών, επιχειρεί να βάλει με το νέο πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας, απαγορεύοντας καθολικά την εμφάνιση του κινητού τηλεφώνου μέσα στις σχολικές αίθουσες, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η εγκύκλιος που απαγόρευε μέχρι σήμερα τη χρήση τους δεν τύχαινε εφαρμογής, με τα κινητά να βρίσκονται ακόμη και δίπλα από το… τετράδιο των μαθητών, ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποτελούσαν καθημερινότητα και “σύμμαχο” σε κάθε μορφής bulling.

Μόνο για λόγους υγείας

Το βήμα έγινε από το υπουργείο Παιδείας σε μία χρονική στιγμή που υπήρξε συντονισμός και με άλλες ευρωπαικές χώρες, οι οποίες είτε έχουν ήδη απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα ή τα έχουν περιορίσει, ή βρίσκονται στον δρόμο μίας πιο αυστηρής νομοθέτησης για την χρήση τους. Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι μοναδικό φαινόμενο, με τους ειδικούς να χτυπούν εδώ και χρόνια την καμπάνα: οι έφηβοι δεν διαβάζουν πια βιβλία, δεν παίζουν, δεν μιλούν μεταξύ τους- αλλά μόνο με μηνύματα- δυσκολεύονται να ερωτευθούν, ασκούν ψυχολογική βία μέσω των φωτογραφιών που ανεβάζουν στο διαδίκτυο, φθάνουν δεν στο σημείο να εκβιάσουν συμμαθητές τους.

Τα περιστατικά bullying δεν εκλείπουν από τα ελληνικά σχολεία, με την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr να αποκτά όλο και περισσότερους εγγεγραμμένους, καθώς μέχρι σήμερα 1.243 γονείς και 185 μαθητές έχουν δημιουργήσει προφίλ, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές αντίστοιχα.

Από τη νέα σχολική χρονιά και με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να είναι στην τσάντα, και να χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις. Αρκούν αυτά τα μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου της… ταύτισης με την συσκευή του κινητού τηλεφώνου; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς χρειάζεται πρώτα η απαγκίστρωση των γονιών από αυτά και δευτερευόντως η εκπαίδευση των παιδιών τόσο από τους γονείς όσο και από τους δασκάλους.

Οι “ποινές”

Το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης του κινητού τηλεφώνου εφαρμόζεται σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας καθολικά στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, με παραλλαγές στη Γαλλία και την Φιλανδία, ενώ ένα βήμα πριν από την νομοθέτηση της βρίσκεται η Κύπρος και η Σουηδία.

Όπως ειπώθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυρ. Πιερρακάκη, υπήρξε ομοφωνία τόσο από τους συλλόγους γονέων όσο και από τους δασκάλους και καθηγητές για την εφαρμογή του μέτρου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για εξορθολογισμό παρά για αυστηροποίηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται στο σχολείο οι παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση:

Η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

“Είναι κάτι που όλη η διεθνής βιβλιογραφία τονίζει ότι πρέπει να γίνει στα σχολεία. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς να το εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη” είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης στην συνάντηση που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ζητώντας να μην χαρακτηριστεί “τεχνοφοβικός”.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.