ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

6η ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού το 2024

 


Σε μια από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης αναδείχθηκε το 2024 η ελληνική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά την περασμένη χρονιά είχε την 6η ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα, με το μέσο όρο του έτους να διαμορφώνεται στα 100,96 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι πέντε χώρες της Ε.Ε. που είχαν ακριβότερες τιμές ήταν δύο νησιωτικές, η Μάλτα με 112,21 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ιρλανδία με 108,98 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακολουθούν τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: η Ιταλία με 108,52 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ρουμανία με 103,5 ευρώ η μεγαβατώρα και η Βουλγαρία με 102,56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αμέσως μετά την Ελλάδα την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων αγορών ηλεκτρισμού συμπληρώνουν η Ουγγαρία (100,87 ευρώ η μεγαβατώρα), η Πολωνία (96,29 ευρώ η μεγαβατώρα), η Κροατία (94,73 ευρώ η μεγαβατώρα) και η Σλοβακία (92,93 ευρώ η μεγαβατώρα).

Στον αντίποδα οι φθηνότερες αγορές της περυσινής χρονιάς ήταν οι Σκανδιναβικές. Η χαμηλότερη μέση τιμή του έτους διαμορφώθηκε στη Σουηδία, με 36,47 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Νορβηγία με 39,77 ευρώ η μεγαβατώρα και η Φινλανδία με 45,59 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην τέταρτη θέση η “πυρηνική” Γαλλία με 58,09 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακολουθούν οι δύο χώρες της Ιβηρικής η Ισπανία με 63,25 ευρώ η μεγαβατώρα και η Πορτογαλία με 63,65 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αισθητά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν και στην Κεντρική Ευρώπη: στο Βέλγιο η μέση τιμή ήταν 70,36 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ολλανδία 77,35 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γερμανία 78,57 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Αυστρία 81,57 ευρώ η μεγαβατώρα.
Χάσμα

Οι τιμές του 2024 έρχονται να επιβεβαιώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της “απομονωμένης” νοτιοανατολικής Ευρώπης και των διασυνδεδεμένων αγορών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Βεβαίως οι φθηνότερες αγορές είναι εκείνες που διαθέτουν άφθονη πρόσβαση σε πυρηνική αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια, όπως οι χώρες της Σκανδιναβίας, όπου το σύστημα τροφοδοτείται από τις πυρηνικές μονάδες της Σουηδίας, αλλά και τις ΑΠΕ κυρίως της Δανίας.

Στον αντίποδα, οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω των ελλιπών διασυνδέσεων, παραμένουν αποκομμένες από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2024 η αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επηρεάστηκε από τη μίνι ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, που οδήγησε σε ακραίες τιμές σε όλες της αγορές από την Ουγγαρία και νοτιότερα.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.