ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Επιτιμος Δημοτης ο Γρηγορης Σκαλκεας

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας, ανακηρύχθηκε . σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο συμπατριώτης μας, Ακαδημαϊκός, εξέχων Ιατρός και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών κ. Γρηγόριος Σκαλκέας.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Κανελλόπουλος Γεώργιος, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Δήμαρχοι Νομού, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι φορέων της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμάτας είπε, τα εξής:
Σήμερα, ημέρα απελευθέρωσης της Καλαμάτας και έναρξης του αγώνα για την Εθνική μας ανεξαρτησία, δηλαδή στην πιο λαμπρή και πιο συμβολική ημέρα της πόλης, έχει καθιερωθεί να απονέμεται η Ανώτατη Διάκριση του Δήμου, αυτή του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, σε καταξιωμένη προσωπικότητα για την προσφορά στον τόπο μας, την Πατρίδα και τον άνθρωπο.
Και είμαστε ευτυχείς, γιατί φέτος, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, η διάκριση απονέμεται στο συμπατριώτη μας – Καθηγητή της Ιατρικής, Ερευνητή, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο του Δ.Σ του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών κ. Γρηγόριο Σκαλκέα.
Ο Επίτιμος συνδημότης μας πλέον, κ. Γρηγόριος Σκαλκέας, είναι σε όλους μας γνωστό ότι αφιέρωσε, κυριολεκτικά, ολόκληρη τη ζωή του στην Επιστήμη, και την έρευνα. Από το 1953 - χρονιά αποφοίτησής του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - μέχρι και σήμερα, διέθεσε όλη τη δύναμη της ψυχής και του πνεύματός του, για την προαγωγή της Ιατρικής και την ανακούφιση του ανθρώπου, στα Νοσοκομεία, στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα.
Ανέρχεται σε όλες τις Βαθμίδες της Πανεπιστημιακής Ιεραρχίας και αναδεικνύεται σε ένα από τους σημαντικότερους πανεπιστημιακούς δασκάλους μας, για την αφιέρωση του στην έρευνα και τη γνώση, τη δυνατότητα μετάδοσής της, την ικανότητα καθοδήγησης και την απροσμέτρητη αγάπη στις νέες γενιές. Και η αγάπη αυτή προς τους φοιτητές του ανταποδίδεται, σε κάθε ευκαιρία, από εκατοντάδες γιατρούς, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα ηγετικές θέσεις στα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια μας.
Όμως, ο τιμώμενος σήμερα, υπήρξε και ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς της έρευνας στην Πατρίδα μας, με παγκόσμια αναγνώριση.
Ιδρύει τη μονάδα μεταμόσχευσης οργάνων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, αλλά και την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος μαζί με τον άλλο σπουδαίο συμπατριώτη μας – Καθηγητή κ. Άλκη Κωστάκη.
Ιδρύει, επίσης, εργαστήριο πειραματικής χειρουργικής στα πλαίσια του οποίου έχουν εκπονηθεί εκατοντάδες διατριβές και έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες σημαντικές εργασίες.
Όμως, κορωνίδα της συμβολής του κ. Σκαλκέα στην προώθηση της έρευνας αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και του κόσμου.
Από το 1989, χρονιά ανακήρυξής του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, διέθεσε όλες τις δυνάμεις του, κέρδισε συμμάχους, νίκησε τη γραφειοκρατία και τελικά πέτυχε τον άθλο της ίδρυσης και λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου, που αποτελεί, πράγματι, κόσμημα για την έρευνα στην Πατρίδα μας.
Επιβάλλεται να επισημανθεί, επίσης, ότι ο κ. Γρηγόριος Σκαλκέας, σε ολόκληρη τη ζωή του, υπήρξε και είναι ένας σπουδαίος και εξέχων πατριώτης, με προσήλωση στις παραδόσεις, τις αρχές, τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνισμού.
Όπου και όταν κλήθηκε από την Πατρίδα πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του, μακριά από φανατισμούς και με υπερκομματική συμπεριφορά, για αυτό και απολαμβάνει υπερκομματικής αναγνώρισης και εμπιστοσύνης.
Στήριξε και στηρίζει το φυλακισμένο ΦΑΝΑΡΙ, την κιβωτό της ορθοδοξίας και του Έθνους, αλλά και το Πατριαρχείο μας στα Ιεροσόλυμα. Βρίσκει, όμως και χρόνο για την προστασία της γλώσσας μας, που αποτελεί την «καρδία» της εθνικής μας ιδιαιτερότητας και του μεγάλου πολιτισμού μας.
Έχει ιδιαίτερη αξία, επιπλέον, η αναφορά στην ανθρώπινη πλευρά του τιμώμενου, στον αγώνα και την αγωνία του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, στη συνδρομή του στον πάσχοντα, στη στήριξη του συμπατριώτη – ιδιαίτερα του φτωχού και του αδύναμου.
Ποιος «κτύπησε την πόρτα του» και δεν τη βρήκε ανοικτή; Ποιος ζήτησε συνδρομή και δε βρήκε ανταπόκριση;
Υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες για του λόγου το αληθές, ιδιαίτερα από συντοπίτες μας.
Μεγάλη και διαρκής είναι τέλος, η αγάπη του κ. Γρηγορίου Σκαλκέα για την Καλαμάτα, την οποία θεωρεί ως «πόλη του» και την αποκαλεί συχνά «πόλη –κόσμημα» .
Άλλωστε, εδώ φοίτησε στο Γυμνάσιο, εδώ έζησε στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής βαρβαρότητας και του αδελφοκτόνου σπαραγμού, την πόλη μας επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία και διατηρεί μαζί της άρρηκτους δεσμούς.
Γνωστές σε όλους μας, είναι οι πολλές τιμητικές διακρίσεις προς το πρόσωπό του από τα Πατριαρχεία μας, αρχηγούς Κρατών, φημισμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα.
Σ’ αυτές τις διακρίσεις προστίθεται σήμερα, η οφειλόμενη τιμή από την πόλη μας και τον τόπο μας. Οφειλόμενη τιμή, σε μια σπουδαία προσωπικότητα, που, με την παραδειγματική ζωή και τη μεγάλη προσφορά της, τίμησε και τιμά τον τόπο μας.
Στο εξής, η φωτογραφία του επίτιμου Δημότη μας και σπουδαίου συμπατριώτη μας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΚΑΛΚΕΑ, θα κοσμεί την αίθουσα του Δημαρχείου μας, μαζί με τις φωτογραφίες μεγάλων ανδρών και γυναικών που τιμήθηκαν ανάλογα.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Καθηγητά, ο Δήμος Καλαμάτας
σας ευχαριστεί για την πολύτιμη προσφορά σας στην επιστήμη, την Πατρίδα και τον τόπο μας.
Ο Θεός να σας χαρίζει
Υγεία και δύναμη δημιουργίας
Στην αντιφώνησή του ο κ. Σκαλκέας, συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο, για την τιμή που του έγινε, τόνισε τους δυνατούς δεσμούς που τον δένουν με την Καλαμάτα και περιέγραψε τα αξέχαστα χρόνια που έζησε στην πόλη αυτή.
Έκλεισε την αντιφώνησή του, επισημαίνοντας τη βαθιά αγάπη του για την Καλαμάτα και τους ανθρώπους της.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανάγνωσε το ψήφισμα και ο Δήμαρχος πρόσφερε το χρυσό κλειδί της πόλης, την «Προκήρυξη προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», καθώς και το ανάγλυφο μετάλλιο της πόλης, φιλοτεχνημένο από τον Διευθυντή του Εικαστικού Τομέα κ. Π. Λαμπρινίδη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.