ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Ανοιξιατικη πατατα με εξευτελιστικες τιμες...

Ξεκίνησε δειλά- δειλά η συγκομιδή της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσήνη. Προς το παρόν, είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που βγάζουν προϊόν, αλλά η συγκομιδή αναμένεται να ενταθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι πρώτες αυτές πατάτες δεν πάνε σε συσκευαστήρια, αλλά διοχετεύονται στις λαϊκές αγορές μέσω εμπόρων, με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται στα 60 με 65 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει από τα 50.
«Σημασία, όμως, δεν έχει τόσο με τι τιμή ξεκινάς, αλλά πόσο γρήγορα πέφτει η τιμή αυτή» μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης. «Μπορεί στην αρχή, που βγαίνουν λίγες πατάτες, η τιμή να είναι καλή και, όταν αρχίσουν να έρχονται οι μεγάλες ποσότητες, να πέσει. Το ζήτημα για μας είναι σε τι τιμή θα πουληθεί ο μεγάλος όγκος. Στο τέλος, λοιπόν, θα δούμε τι μας έμεινε στην τσέπη, γιατί τα έξοδα είναι αυξημένα και τα πάντα ρευστά. Οι τιμές ελπίζω να είναι καλές, αλλά, αν δεν έρθει η ώρα να κάνουμε λογαριασμό, δε μπορώ να πω τίποτα. Η τιμή, καλή καλή δεν είναι ποτέ, όταν σκέφτεσαι ότι οι άνθρωποι αυτοί βγάζουν μειωμένη παραγωγή. Τα 65 λεπτά μπορεί να είναι καλύτερα από τα 50, όμως, αν δεις τα έξοδα, τον πάγιο εξοπλισμό που δεν υπολογίζουμε ποτέ, το ότι όλα είναι ανεβασμένα, αλλά και τη δική μας ακριβή διαβίωση, σκεφτείτε τι γίνεται. Δεν είναι ούτε άσχημα, ούτε καλά. Για ξεκίνημα τα 65 λεπτά στον παραγωγό είναι μια ικανοποιητική τιμή. Όμως, ο καταναλωτής θα αγοράσει την πατάτα 1 ευρώ και 1,10, οπότε πάλι υπάρχει διαφορά περίπου στο διπλάσιο».
Όσον αφορά στη συγκομιδή, ο κ. Δουρούμης παρατηρεί ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. «Αυτές τις μέρες, θα δει ο καθένας τι έχει στο χωράφι του και θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει να βγάζει κανονικά πατάτα ή θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα. Πάντως, όσο περνούν οι μέρες, η ποιότητα της πατάτας, σε μέγεθος, βελτιώνεται».
Προς το παρόν, στην αγορά καταναλώνεται αιγυπτιακή: «Είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που βγάζουν προϊόν, στη Μεσσήνη μιλάμε για τέσσερα - πέντε άτομα, οπότε αυτές οι πατάτες δε φαίνονται πουθενά. Έτσι, οι καταναλωτές παίρνουν ακόμη αιγυπτιακή ή ό,τι άλλο υπάρχει».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.