ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Στον… αέρα βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα, απόγνωση για τους ιδιοκτήτες


 Χιλιάδες ακίνητα ανά την επικράτεια έχουν βρεθεί εκτός αγοραπωλησιών. Η «κραυγή» αγωνίας των ιδιοκτητών και η θέση της ΠΟΜΙΔΑ.

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων και ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτήτες μπαίνουν στη λίστα με όσους δεν μπορούν –για τυπικούς λόγους– να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».

Συγκεκριμένα, πριν από κάθε μεταβίβαση, απαιτείται διόρθωση προηγουμένων συμβολαίων με την υπογραφή όλων των συνιδιοκτητών μίας πολυκατοικίας. Κάτι που, ομολογουμένως, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

«Αυτό συμβαίνει διότι με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά, η σύνταξη οιουδήποτε συμβολαίου μεταβίβασης ή γονικής παροχής έχει μετατραπεί σε “Γολγοθά” για ιδιοκτήτες, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφους. Πλέον, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις συναλλαγές είναι η νέα πραγματικότητα στην αγορά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στα «Νέα».

Κάθε μέρα το πρόβλημα διογνώνεται, όπως γνωστοποιούν πηγές με γνώση του θέματος. «Η σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων έχει καταστεί σήμερα αδύνατη, αν δεν προηγηθεί διόρθωση των προηγούμενων συμβολαίων απόκτησης του ακινήτου ή υπογραφή πράξεων τροποποίησης των οριζόντιων ιδιοκτησιών από όλους τους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών. Ακόμη κι αν πρόκειται για ελάχιστες μικροδιαφορές», συμπλήρωσε ο κ. Παραδιάς.

Σήμερα, μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, επιτρέπεται η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών να υπογραφεί μόνο από τους ιδιοκτήτες των όμορων διαμερισμάτων του ορόφου με τη διαφορετική διαμερισμάτωση που ονομάζεται «μονομερής τροποποίηση», αλλά στην πραγματικότητα είναι… διμερής και όχι όλων των συνιδιοκτητών ολόκληρου του κτηρίου.

Δηλαδή, για να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση της σύστασης με την ταυτόχρονη υπογραφή των ιδιοκτητών που τούς αφορά η αλλαγή των τετραγωνικών μέτρων στον όροφο, αν αυτό είναι εφικτό. Διότι αφορά μόνο τα διπλανά διαμερίσματα. Δεν ισχύει αν τα διαμερίσματα βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, όπου απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών, γεγονός που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.