Μια έρευνα που σοκάρει για τον σχολικό εκφοβισμό φέρνει στο φως το «Χαμόγελο του Παιδιού» – Ανησυχητικά τα αποτελέσματα
Το 32,4% (ένα στα τρία παιδιά) των παιδιών πανελλαδικά έχει δεχτεί σχολικό εκφοβισμό, όπως καταγράφεται σε έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού». «Όταν πεθάνει ένα παιδί, θα είναι αργά», τονίζει ο Οργανισμός παρουσιάζοντας την σχετική έρευνα.
Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή παιδιών, σε όλη την Ελλάδα. Περιστατικά συνεχή και εκθετικά βίαια που απειλούν ακόμη και τη ζωή τους. Κάθε περιστατικό πιο σοβαρό και πιο ανησυχητικό:
- «15χρονη βασανίζει 13χρονο και το βιντεοσκοπούν έξω από σχολείο».
- «Συμμορίες 15χρονων επιτίθενται σε συνομηλίκους που οδηγούνται στο νοσοκομείο».
- «Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από συμμαθητές του που φώναζαν “σκοτώστε τον”».
- «Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο».
Η φρικαλεότητα του φαινομένου του Bullying απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαία ταχύτητα.
Σύμφωνα και με έρευνα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο, της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του, «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ανησυχητικά. Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023.
Τονίζεται πως:
- 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
- 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
- 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
- Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά
- Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.
Επιστολή για την άμεση και απόλυτη ανάγκη για την έντονη καταπολέμηση της μάστιγας του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας στάλθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) -όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέχει την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου- ζητώντας χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα ώστε να ληφθούν μέτρα για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου θεσμικά.
Σημαντική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική καταπολέμηση του Bullying, αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση κατά του Εκφοβισμού (EANCert), του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) που δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την εταιρία Eurocert, και δίνει τη δυνατότητα για αξιολόγηση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών, και μη, φορέων.
Με εφαλτήριο μάλιστα τη φρικτή αυτή επικαιρότητα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε εκτάκτως και ζωντανή εκπομπή με διαδραστική συζήτηση για το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων αλλά και του Bullying.
Το 2022:
- Διαχειρίστηκε 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού.
- Πραγματοποίησε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.
- Κατέγραψε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκαν σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες, 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς
Το Α’ Εξάμηνο του 2023:
- Αύξηση 100%, στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
- Υποστήριξε ψυχολογικά για bullying 1 παιδί κάθε 2 ημέρες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου