ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας για τους εργάτες γης

 


«Για τη συζήτηση από συγκεκριμένους κύκλους που στοχοποιούν τις τιμές των μεροκάματων ως αιτία του αυξημένου κόστους παραγωγής» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, στην οποία προστίθεται ακόμη: 
«Η συζήτηση για τα μεροκάματα των εργατών γης, ούτε “καινούργια” είναι, αλλά ούτε και αθώα. Είναι συντεταγμένη προσπάθεια να πείσουν τους αγρότες ότι ο φταίχτης είναι οι εργάτες μας και όχι το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι μεγαλεμπόροι που μας ξεζουμίζουν. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση “φιλοξενείται” και διαφημίζεται από τα υποτιθέμενα “αγροτικά” site, τα ίδια μέσα βέβαια που θάβουν κυριολεκτικά και χύνουν τόνους λάσπης για τους αγώνες μας και τα διαχρονικά αιτήματά μας. Εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα και φουντώνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό”.
Η κοινή ανακοίνωση των δύο συλλόγων έχει ως εξής:
«Για τη συζήτηση από συγκεκριμένους κύκλους που στοχοποιούν τις τιμές των μεροκάματων ως αιτία του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Η συζήτηση για τα μεροκάματα των εργατών γης, ούτε «καινούργια» είναι, αλλά ούτε και αθώα. Είναι συντεταγμένη προσπάθεια να πείσουν τους αγρότες ότι ο φταίχτης είναι οι εργάτες μας και όχι το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι μεγαλεμπόροι που μας ξεζουμίζουν. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση “φιλοξενείται” και διαφημίζεται από τα υποτιθέμενα «αγροτικά» site, τα ίδια μέσα βέβαια που θάβουν κυριολεκτικά και χύνουν τόνους λάσπης για τους αγώνες μας και τα διαχρονικά αιτήματά μας. Εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα και φουντώνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Τα χρήματα που δίνουμε στους εργάτες μας, μας επιστέφουν πίσω με πολύ περισσότερη αξία. Ενώ τα χρήματα που «δίνουμε» σε κράτος μέσω ΦΠΑ, φόρων, εισφορών, ασφαλειών κτλ δεν τα παίρνουμε πίσω ποτέ.
Τα χρήματα που δίνουμε στους εργάτες μας είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που μας παίρνει το κράτος και με αυτά που μας κλέβουν οι έμποροι. Δεν μας κλέβουν οι εργάτες, αλλά αυτοί που πέρυσι μας πήραν το λάδι 4,5 ευρώ και τώρα το ίδιο λάδι το πουλάνε 13 και 15 ευρώ. Αντίστοιχα παίρνουν την πατάτα 0,30 ευρώ και την πάνε στο ράφι με πάνω από 1 ευρώ κτλ.
Το κόστος παραγωγής δεν μειώνεται με το να τσακωθούμε με τους εργάτες. Άλλωστε εργάτες και φτωχοί αγρότες ζούμε στο ίδιο καζάνι, βιώνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας που μετατρέπει το 50ευρω σε 20ευρω. Βιώνουμε τις ίδιες συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων που ακριβοπληρώνουμε την υγεία, την παιδεία των παιδιών μας, την φοροληστεία του κράτους.
Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής εδώ και τώρα είναι:
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια. Φθηνό αγροτικό ρεύμα πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή σε όλα τα προϊόντα που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει και ένα εισόδημα να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειες μας διασφαλίζοντας παράλληλα και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% (ακαρπία, χαλάζι κ.α.).

Με ευθηνή του κράτους να:
  • Εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.
  • Εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μεροκάματο που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του και την επιβίωση της οικογενείας του. Καμιά διάκριση σε εργασιακά, ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή αποκλεισμός από επιδόματα, επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τους μετανάστες εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή
  • Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό, με επιτάχυνση των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

Τα παραπάνω είναι μονόδρομος για να ανακουφίσουν έστω και λίγο την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και να μας κρατήσουν στην καλλιέργεια. Οι μόνοι που απορρίπτουν αυτά τα μέτρα, που είναι και αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, είναι η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, γιατί υπηρετούν τους μεγαλεμπόρους, τους εξαγωγείς, τους τραπεζίτες, την ΕΕ και την ΚΑΠ.
Η δικαιολογημένη οργή που υπάρχει σε όλο τον αγροτικό κόσμο από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρέπει να εγκλωβιστεί και να αποπροσανατολιστεί στο κυνήγι των εργατών μας. Αλλά να εκφραστεί με ακόμα πιο μαζικούς και οργανωμένους αγώνες απέναντι στον μόνο ένοχο που είναι η κυβέρνηση, το κράτος και οι έμποροι.
Θέλουν να μας βάλουν να τσακωθούμε με τους εργάτες και την κοινωνία, ώστε οι λίγοι να συνεχίσουν να μας κλέβουν ανενόχλητα. Γιατί ξέρουν ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να σαρώσουμε τα πάντα!».

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.