ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Δυο μεγάλα και πρωτοποριακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης ξεκινούν τις επόμενες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.
Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν δύο σημαντικές δράσεις με πολλαπλά οφέλη. Δύο έργα που έρχονται να συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση, στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υψηλά ποσοστά, σε καλύτερες αποδόσεις και στην ποιότητα καλύτερων υπηρεσιών του Ιδρύματος. Και όλα αυτά μέσα από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψιν και τις κλιματολογικές συνθήκες της Καλαμάτας.
Ειδικότερα στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ είναι ενταγμένη η πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με  τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση – αναβάθμιση του BΕMS» προϋπολογισμού 776.130 ευρώ και το δεύτερο έργο με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Γ.Ν.Καλαμάτας» ενταγμένο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις  τεχνικές μελέτες, η υλοποίηση των δύο ανωτέρω έργων θα επιφέρει μια μείωση των δαπανών για αγορά καυσίμων (πετρέλαιο) στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα σε  ετήσια βάση που θα προσεγγίζει το 50%.
Τουτέστιν από τις 800.000 ευρώ που χρειάζεται τώρα για  αγορά πετρελαίου (θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης) υπολογίζεται ότι  θα εξοικονομηθούν 400.000 ευρώ.

     Συγκεκριμένα  το έργο των ηλιοθερμικών  περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο θα διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και θα μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί θα εγκατασταθούν θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.

     Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου (ΘΧ) όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ).
Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την παραπάνω δράση είναι ότι το Νοσοκομείο σταματά σταδιακά να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο και καθίσταται μερικώς ενεργειακά αυτόνομο. Συμβάλει στη  διάδοση της χρήσης ΑΠΕ, επιτυγχάνεται  μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και  μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Το δεύτερο έργο έρχεται να αντικαταστήσει τον ήδη πεπαλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό μηδενίζοντας στο ελάχιστο τις ενεργειακές απώλειες και εξοικονομώντας σημαντικά ποσοστά ενέργειας.
Πρόκειται για την προμήθεια και τοποθέτηση του κάτωθι Η/Μ εξοπλισμού:
1. Λέβητας Θέρμανσης 1.500.000 (Kcal/H) τεμάχια 3
2.Ατμογεννήτρια (1.500 Kgr/H) τεμάχια 2
3.Αερόψυκτα Ψυκτικά Συγκροτήματα ~ 1000 KW τεμάχια 2
4.Κλιματιστικές Μονάδες πλήρεις (Ψυχρού–Θερμού στοιχείου) τεμάχια 15
5.Ρυθμιστής στροφών (Inverter) Ισχύος 18,5 KW τεμάχια 3
Με αφορμή την υλοποίηση των δύο έργων ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα  ώστε να ωριμάσουμε προτάσεις και να αξιοποιήσουμε  και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας των κοινοτικών κονδυλίων. Και θέλω να πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά. Τα δύο αυτά έργα της ενεργειακής αναβάθμισης εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των ενταγμένων προτάσεων που έχουμε υποβάλλει στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και αναβαθμίζουν σημαντικά το νοσοκομείο μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που αυτό προσφέρει.
Σε 3 μήνες από σήμερα τα δυο αυτά έργα θα έχουν τελειώσει. Το οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο θα είναι μεγάλο. Δεν επιτρέπεται στη Καλαμάτα με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες να πληρώνουμε τόσα χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Ειδικά σήμερα, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας το πνεύμα της οικονομίας και της εξοικονόμησης πόρων θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της καθημερινής μας λειτουργίας και διαχείρισης. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στην μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου.
Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου που με την δουλειά τους και τη μεθοδικότητα που τους χαρακτηρίζει καταφέρνουν, για ακόμα μία φορά, να κάνουν το Νοσοκομείο μας να ξεχωρίζει πανελλαδικά μέσα από θετικές και πρωτοποριακές δράσεις και πρωτοβουλίες. Να θυμίσω ότι το έργο των ηλιοθερμικών είναι το μοναδικό έργο Δημόσιου Νοσοκομείου της χώρας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.