το μελλον τησ καλλιεργειασ συκιας στη ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η Γενετική ταυτοποίηση ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με τον καθηγητή Εφαρμογών του τομέα Γενετικής στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας Κων/νο Δελή
Στη συνάντηση, που παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία της Π.Ε. Μεσσηνίας με τη Σχολή Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ) ΑΤΕΙ Καλαμάτας σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκριτική γενετική ταυτοποίηση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς, με ιδιαίτερη έμφαση την τοπική μας ποικιλία για παραγωγή ξηρών σύκων.
Ο κ. Δελής ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι ουσιαστικά η μόνη πραγματική αποτύπωση ταυτοποίηση μίας ποικιλίας είναι η Γενετική. Κάθε άλλη προσέγγιση, π.χ. μορφολογική, φυσιολογική, κλπ, δεν είναι ασφαλής. Με μεθόδους Γενετικής θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε από ποιες ποικιλίες προέρχεται η καλλιεργούμενη τοπική ποικιλία συκιάς, βάσει του βαθμού συγγένειας που παρουσιάζει σε σχέση με άλλες γνωστές, ταυτοποιημένες. Επίσης, θα διερευνηθεί η ύπαρξη μεμονωμένων «πληθυσμών» ή πιο απλά, κάποιας ιδιαίτερης περίπτωσης της συγκεκριμένης ποικιλίας, που μπορεί να έχει δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Ως υλικό αναφοράς, θα χρησιμοποιηθούν επιλεγμένα δένδρα συκιάς, από όλες τις περιοχές καλλιέργειας του νομού, φυτικό υλικό διαφόρων ποικιλιών συκιάς που έχουν συγκεντρωθεί και διατηρούνται εδώ και χρόνια, από το ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας, και άλλες, διεθνώς γνωστές ποικιλίες συκιάς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου