Επειδή έμεινα στην Αθήνα μίλησα με αρκετούς φίλους που περνούν το Πάσχα στα χωριά τους. Παντού η ίδια εικόνα: αρκετή κίνηση και στις διανυκτερεύσεις και στην εστίαση, αύξηση των τζίρων και στα βενζινάδικα (ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που σημειώθηκε ήδη η αναστροφή αυτή). «Είναι το πρώτο Πάσχα από το 2010 που η εσωτερική ζήτηση τραβάει και πάλι», μου είπε ένας επιχειρηματίας από τη δυτική Μακεδονία, με τον οποίο επικοινώνησα χθες το μεσημέρι. Η κίνηση μέσω των εθνικών οδών μειώθηκε κατά 10%, ενώ αυξήθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια.
Όλα καλά λοιπόν; Γυρίζουμε στην Ελλάδα «που ξέρουμε», για να χρησιμοποιήσω τη Βενιζέλεια ρήση; Αν είναι έτσι τα πράγματα, η επόμενη κρίση και μάλιστα από ένα πιο χαμηλό επίπεδο -λόγω της εσωτερικής υποτίμησης- είναι προγραμματισμένη. Το απόγευμα μια φίλη, που εγινε μέλος ΔΕΠ πριν από δύο χρόνια, μου είπε ότι την ειδοποίησαν πως μπορεί να προσληφθεί. Καλά, μου είπε, με ειλικρινή απορία «δεν έχει άλλες ανάγκες αυτή η χώρα παρά να μας προσλάβει; Γιατροί, νοσοκόμες δεν χρειάζονται;». Δεν ηξερα τι να της απαντήσω, αλλά σκέφθηκα ότι εκείνοι που πολιτεύονται και αποφασίζουν για το πώς θα μοιρασθούν τα χρήματα πιθανόν και να μην σκέφτονται αυτές ακριβώς τις παραμέτρους.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη δεκαετία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν πράγματα, κυρίως μειώθηκαν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνθηκαν οι απολύσεις και μειώθηκαν οι αποζημιώσεις, με μια κουβέντα διευκολύνθηκε το κεφάλαιο εις βάρος της εργασίας, παρά το γεγονός ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες -μέχρι και οι εφοπλιστές- αγγίχτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Αλλά αλλαγές στο κράτος, στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον φορολογικό μηχανισμό έγιναν ελάχιστες, και όσες έγιναν δεν φαίνονται ακόμα. Κυρίως δεν εγινε καμία αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση της πολιτικής, το εκλογικό σύστημα που συντηρεί το μαύρο χρήμα, παρά το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Σαμαράς το έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει. Αυτό το σύστημα ήταν η «μήτρα του κακού» με το νταραβέρι του με τους πολίτες και αυτό είναι ακόμα ανέπαφο. Από εκεί θα έπρεπε να αρχίσουν οι αλλαγές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου