ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Πιέσεις για έκτακτο συνέδριο και… ηγεσία

ND01Αντιμέτωπος, για πρώτη φορά, με ένα ευρύ μέτωπο αμφισβήτησης, που περιλαμβάνει «καραμανλικούς», «φιλελεύθερους» ακόμη και πρώην «σαμαρικούς» βουλευτές βρέθηκε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Στα κόμματα λειτουργεί το αίσθημα αυτοσυντήρησης, εάν σε ξεπεράσουν τα γεγονότα χάθηκες» σχολίαζε έμπειρος κοινοβουλευτικός, ερμηνεύοντας τις από πολλές πλευρές βολές που δέχθηκε χθες ο κ. Σαμαράς.
Ολως τυχαίως, τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ. πήρε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μην αφήνοντας αμφιβολίες για τη θέση της. «Ολοι οι αρχηγοί μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά ήξεραν μια απλή αλήθεια: Οτι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου, υπονομεύει την προοπτική της επόμενης ημέρας» επισήμανε χαρακτηριστικά και ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η κ. Μπακογιάννη άσκησε σφοδρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας της ηγετικής ομάδας, σημειώνοντας ότι «οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση».
Ο κ. Ν. Δένδιας κάλεσε, σε πρώτο πρόσωπο, τον κ. Σαμαρά να αναλάβει την ευθύνη, απορρίπτοντας την πρόταση για Εθνική Συνδιάσκεψη. «Μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει, τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια, δεν προβλέπεται από το καταστατικό και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι το Συνέδριο θα πρέπει να «παραπέμψει -εάν κρίνει- στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας».
«Οχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα έκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα, που θα δικαιούται βάσει των κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές» υπογράμμισε και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, επιδιώκοντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία Σαμαρά: «Η Ν.Δ. όπως είναι σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, έχοντας χάσει με 8,5 μονάδες διαφορά, χωρίς να έχει διατυπώσει ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να έχει δρομολογήσει την παραμικρή αλλαγή σε πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες, χωρίς να έχει συνομιλήσει με τη βάση της, μπορεί να πείσει κανέναν;».
Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Χατζηδάκης εστίασε την κριτική του, πρώτον, στη διαχρονική στάση της Ν.Δ. απέναντι στην κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απέναντι στα μνημόνια «ακολούθησε μία πορεία που μπέρδεψε την εκλογική βάση μας» και, δεύτερον, στα στρατηγικά λάθη που έγιναν μετά τις ευρωεκλογές αναφέροντας «τραβήξαμε χειρόφρενο στις μεταρρυθμίσεις και δώσαμε άλλοθι στην αντιμνημονιακή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ». O κ. Χατζηδάκης ζήτησε να προχωρήσει η Ν.Δ. σε συνέδριο για να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: καταστατικό, οργανωτικό, επικοινωνιακό, ηγετική ομάδα.
Μέχρι αργά χθες βράδυ υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, με διαφορετικούς τόνους κριτικής προς την ηγεσία, είχαν ταχθεί και οι Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Κουμουτσάκος, Μ. Σαλμάς, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Χαρακόπουλος, Αννα Καραμανλή, Κ. Τζαβάρας, Αθ. Δαβάκης, Γ. Βλάχος, Κ. Γκιουλέκας, Μαρία Αντωνίου, Κ. Τσιάρας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας και Αλ. Κοντός.
Στον αντίποδα, υπέρ των θέσεων του κ. Σαμαρά τάχθηκαν οι κ. Μ. Βορίδης, Μ. Κεφαλογιάννης, Αδ. Γεωργιάδης (ο οποίος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει έως το Πάσχα και σχολίαζε με τη φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» τις αντιδράσεις των βουλευτών), Γ. Γιακουμάτος, Γ. Βρούτσης, Σοφία Βούλτεψη, Κ. Τασούλας, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και, προφανώς, ο κ. Δ. Σταμάτης. Αίσθηση προκάλεσε η στήριξη που παρείχαν στον κ. Σαμαρά οι Β. Κικίλιας και Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και συμμετείχε στο δείπνο των 14, ενώ σαφείς αποστάσεις από την κομματική διελκυστίνδα έλαβε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.