ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Το 2023 η Ελλάδα θα σέρνεται χωρίς ανάκαμψη...

 


Το…καλό σενάριο του ΔΝΤ. Βλέπει «κινδύνους» και στις δικαστικές αποφάσεις

Μια δεκαετία δυσκολιών για την Ελλάδα προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρότι «φρενάρει» τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του στο 9,5% για φέτος και εγκαταλείπει τις «μαύρες προβλέψεις» του Απριλίου για ύφεση τουλάχιστον 10% και άνω, προσβλέπει ισχνή ανάκαμψη για την προσεχή διετία, ή και ότι η χώρα θα «σέρνεται» με ρυθμό Ανάπτυξης μόλις 1% ετησίως στα επόμενα χρόνια.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει:

– Ύφεση 9,5% το 2020 και 5% κατά μέσο όρο ετησίως στη διετία 2021-2022. Αυτό σημαίνει ότι σε 2 χρόνια θα έχει σχεδόν ανακτήσει (περίπου 10% του ΑΕΠ) όσα έχασε σε 1 χρόνο. Δηλαδή το 2023 η Ελλάδα θα φτάσει εκεί που βρισκόταν το 2019.

– Όπως τονίζεται στην Έκθεση, η οικονομική μεγέθυνση (5%+5% μεσοσταθμικά το 2021-2022) θα στηρίζεται στους πόρους του Ταμείου Επόμενης Γενιάς ΕΕ (Next Generation EU –NGEU). Ουσιαστικά το ΔΝΤ μοιάζει να περιγράφει λεφτά που θα πέφτουν, χωρίς όμως να έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική Οικονομία.

– Μετά το πέρας του Προγράμματος Χρηματοδότησης, το ΔΝΤ προβλέπει μακροχρόνια ποσοστό Ανάπτυξης μόλις …1% ετησίως. Δηλαδή διαβλέπει πως η ελληνική Οικονομία θα πέσει ξανά «στα πατώματα» χωρίς να έχουν πιάσει τόπο τα λεφτά που πέρασαν.

Υπάρχει όμως και το ….κακό σενάριο, αν «στραβώσει» οτιδήποτε άλλο από όσα το ΔΝΤ θεωρεί ήδη πολύ εύθραυστα στην ελληνική Οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πανδημία: «μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης».

Εύσημα στην κυβέρνηση για την αντίδραση στην κρίση

Παρά τους επαίνους στην Κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης ως τώρα (όχι μόνο υγειονομικά αλλά οικονομικά κυρίως) το ΔΝΤ τονίζει πως η ανεργία αυξάνεται ήδη 6% και βλέπει κινδύνους και αβεβαιότητες στην πραγματική Οικονομία, όπως οι εξής:

  1. ανάγκες από νέες και ή υφιστάμενες κρατικές εγγυήσεις,
  2. πιθανή πρόσθετη στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός δυσμενούς σεναρίου,
  3. δικαστικές εμπλοκές και ανατροπές σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
  4. Ένα νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA) θα μπορούσε να αναδυθεί στον τραπεζικό τομέα μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων.

ΔΝΤ: στο 9.5% «φρενάρει» την Ύφεση για την Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ταμείο προβλέπει ύφεση 9,5% εφέτος, αντί τουλάχιστον 10% που προέβλεπε πριν έξι μήνες στην αρχή της κρίσης, με βάση της εξέταση του Άρθρο IV για τη χώρα μας.

Διαπιστώνει ότι «το σοκ του COVID-19 διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» αλλά παραδέχεται ότι «η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής. Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη για την ύφεση παραμένει υψηλότερη από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που την τοποθετεί στα επίπεδα του 8-9%. Το χειρότερο είναι όμως ότι προβλέπει αργή ανάκαμψη, μόλις 5% ετησίως για την προσεχή διετία. Με άλλα λόγια, το 2023 θα φτάσει ξανά η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2019.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για το 2021 σχεδιάζεται το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.

Δείτε όλη την έκθεση εδώ: Greece-GRK-Second-Post-Program-Monitoring-Mission-Concluding-Statement

Πηγή: newmoney

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.