ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

Οι καταναλωτές «κυνηγούν» χαµηλές τιµές στα ράφια των σούπερ µάρκετ

 


Η τιµή και οι προσφορές και γενικότερα η συνολική σχέση ποιότητας – τιµής και η ποικιλία αποτελούν τα τρία κυρίαρχα κριτήρια για την αλυσίδα σούπερ µάρκετ που θα επιλέξουν οι καταναλωτές, µε την ποιότητα να κατατάσσεται τέταρτη και µε µεγάλη απόσταση από τα τρία πρώτα. Αυτό προκύπτει από έρευνα καταναλωτικής συµπεριφοράς που παρουσιάσθηκε από το βήµα του 15ου συνεδρίου του ECR Hellas.

Ειδικότερα, το 48,3% των καταναλωτών δήλωσε ότι έχει µειώσει την κατανάλωση σε έτοιµα γεύµατα, το 41,1% σε κρασιά, µπίρες, οινοπνευµατώδη ποτά, το 36,7% σε φυτικά ροφήµατα και το 36% σε φυτικά τρόφιµα (plant based), το 34,1% σε αλµυρά και γλυκά σνακ, το 33,5% σε βιολογικά προϊόντα. Φθηνότερες επιλογές κάνουν σε χαρτικά, είδη νοικοκυριού, συσκευασµένα τρόφιµα, γαλακτοκοµικά (23,7%), ενώ το 58,3% δηλώνει ότι αγοράζει µόνο τα απορρυπαντικά και καθαριστικά που είναι σε προσφορά. Το ίδιο κάνει το 56,1% για τα είδη προσωπικής καθαριότητας και φροντίδας, για τα είδη νοικοκυριού (45,1%) και άλλα.

Στην ερώτηση «ποια είναι τα τρία πιο σηµαντικά πράγµατα που πρέπει να έχει ένα φυσικό κατάστηµα για να σας κερδίσει ως πελάτη», το 66,6% των καταναλωτών έδωσε την απάντηση «ανταγωνιστικές τιµές», το 57,2% να έχει µεγάλη ποικιλία προϊόντων, το 54,6% να έχει ελκυστικές προσφορές. Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η υψηλή ποιότητα προϊόντων µε το σχετικό ποσοστό να είναι 30,1%.

Ανάλογες είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι καταναλωτές και σε ό,τι αφορά την επιλογή προϊόντος. Συγκεκριµένα, στην ερώτηση «τι δίνει µεγαλύτερη αξία σε ένα καταναλωτικό προϊόν», το 52,9% απάντησε «η ελκυστική σχέση ποιότητας τιµής», το 21,3% «η προσιτή τιµή» και µόλις το 10,6% «να έχει υψηλή ποιότητα».

Σε µία κλίµακα από το 1 έως το 5 το κριτήριο τιµές για την επιλογή του φυσικού καταστήµατος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθµολογία (4,48), ακολουθούν οι προσφορές (4,44), η ποιότητα (4,27), η ποικιλία (4,18), η πρόσβαση (4,01). Και µπορεί οι αλυσίδες σούπερ µάρκετ να επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε ψηφιακές ευκολίες, όµως στη σηµερινή συγκυρία του υψηλού πληθωρισµού αυτές δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές.

Μεταξύ των 13 κριτηρίων τα ψηφιακά βοηθήµατα κατατάσσονται στην τελευταία θέση µε βαθµολογία 3,09. Η επωνυµία του καταστήµατος κατατάσσεται στην προτελευταία θέση µε βαθµολογία 3,16, στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές µπροστά στο κυνήγι των χαµηλών τιµών και των προσφορών παύουν να είναι «πιστοί» σε µια συγκεκριµένα αλυσίδα σούπερ µάρκετ.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που οι ίδιοι οι καταναλωτές δήλωσαν ότι έκαναν στην αγοραστική τους συµπεριφορά για να αντιµετωπίσουν τις ανατιµήσεις και την πληθωριστική κρίση είναι οι ακόλουθες: δίνουν µεγαλύτερη σηµασία σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες, ιεραρχούν πιο πολύ τις ανάγκες τους και δίνουν προτεραιότητα στις πιο σηµαντικές αγορές και συγκρίνουν περισσότερο τις τιµές στο ράφι.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.