Μια καινοτόμος πρόταση για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη παρουσιάστηκε στο περιθώριο της ημερίδας με τίτλο «Θερμοκήπια & Καινοτομία: Επενδύοντας στο μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου στα Γιαννιτσά.
Κεντρικό σημείο της ημερίδας αποτέλεσε η παρουσίαση των ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, γνωστών και ως Αγροβολταϊκών (Agrivoltaics), από τον Πρόεδρο της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) και καθηγητή του ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη. Όπως ανέφερε, η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει λύσεις παγκόσμιας εμβέλειας, επιτυγχάνοντας αύξηση της παραγωγής τροφίμων έως και 30%, ταυτόχρονα με παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Τα Αγροβολταϊκά προσφέρουν τριπλή χρήση γης, εξασφαλίζοντας αγροτική παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και μείωση κατανάλωσης νερού, στοιχεία που αναβαθμίζουν τη βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Η καινοτομία αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος στη χώρα μας, όπου υπάρχουν ήδη 113.000 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ η ενεργειακή και κλιματική κρίση αυξάνουν δραματικά το κόστος παραγωγής.
Ο καθηγητής Λογοθετίδης εξήγησε πως τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά της εταιρείας εγκαθίστανται στην οροφή των θερμοκηπίων, αξιοποιώντας την υψηλή ηλιοφάνεια της Ελλάδας και συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 50% του συνολικού κόστους καλλιέργειας. Παράλληλα, υποστηρίζουν τεχνολογίες αιχμής όπως υδροπονία, ψύξη, θέρμανση και φωτισμό, αυξάνοντας τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σταμενίτης τόνισε τη σημασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών για έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, ενώ αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, το οποίο παρουσιάστηκε και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως υπογράμμισε, η πρόσκληση για ένταξη επενδυτικών σχεδίων έχει ήδη υπογραφεί, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δέχεται άμεσα φακέλους για ένταξη, με ταχείες διαδικασίες αξιολόγησης.
Σημαντικές παρεμβάσεις στην ημερίδα πραγματοποίησαν επίσης:
Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών
Ο Αλέξης Πολυτάκης, Διευθυντής Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς
Ο Γεώργιος Ντίνας, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & ΑΠΕ
Ο Δημήτρης Παππάς, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
Η ημερίδα ανέδειξε με σαφήνεια πως η τεχνολογική καινοτομία είναι το «κλειδί» για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής, σε μια εποχή που οι κλιματικές και ενεργειακές προκλήσεις απαιτούν έξυπνες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου