ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Θετικες οι προοπτικες για την παραγωγη ελαιολαδου

Παρότι είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το ύψος της καινούργιας παραγωγής ελαιολάδου στα κυριότερα ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κρατικό ιταλικό Ινστιτούτο ISMEA θεωρεί ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για μια υψηλή σοδειά.Το ISMEA εκτιμά πως στην Ελλάδα οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τους προηγούμενους μήνες, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια κανονική ανάπτυξη του ελαιόκαρπου.
Παρά ταύτα, κάθε ποσοτική πρόβλεψη παραμένει υποκείμενη στις κλιματικές συνθήκες των μηνών που θα ακολουθήσουν και θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της καρπόδεσης.
Για την Ισπανία το Ινστιτούτο εκτιμά ότι, μετά τις καλές βροχές του φθινοπώρου και του περασμένου χειμώνα οι φάσεις της ανθοφορίας και της καρπόδεσης διευκολύνθηκαν από τις κλιματικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές θετική εικόνα δίνει το ISMEA και για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, αν και πιστεύει πως σε ορισμένες περιοχές θα υπάρξουν προβλήματα με το δάκο.
Ερωτηματικό, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει το ύψος των αδιάθετων αποθεμάτων ελαιολάδου από την περυσινή σοδειά. Ακριβέστερες εκτιμήσεις για τα διαθέσιμα αποθέματα θα υπάρξουν έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχουν συγκεκριμένες και επίσημες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.