ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

«Λευκή Νύχτα» με μαύρη προοπτική

Τοποθέτηση του Τάσου Νιάρχου, δηματικού συμβούλου με τη Λαϊκή συσπείρωση, στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με τη Λευκή νύχτα.
Η Λευκή νύκτα ούτε θα τονώσει την αγορά, ούτε θα φέρει θέσεις εργασίας, ούτε  την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη για τους εργαζομένους και τους μικρούς επαγγελματίες του εμπορίου. Κάθε χρόνο καλούμε τους εργαζόμενους να «επισκεφθούν την τοπική αγορά και να διασκεδάσουν, ψωνίζοντας».
«Καλά, δεν έχουμε καταλάβει ότι "νηστικό αρκούδι δε χορεύει"; Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι ματώνουν από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια;
Οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας, ντύνοντας αυτό το αντιδραστικό εγχείρημα και με το μανδύα της "ανάδειξης του πολιτισμού", δεν μπορούν να κρύψουν τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχουν αυτές οι ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων. Η πείρα των προηγούμενων χρόνων στην Καλαμάτα αλλά και στις άλλες πόλεις, μας δείχνει αυτοί που σίγουρα κερδίζουν είναι οι μεγάλες αλυσίδες, που φαίνεται ότι είχαν και τον περισσότερο κόσμο. Έχασαν οι εργαζόμενοι που δούλεψαν απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ούτε καν σε ρεπό δεν θα δοθούν. Για τους μικρούς επαγγελματίες στην καλύτερη περίπτωση ο τζίρος τους ήταν τέτοιος που κάλυψε τα έξοδα των παραπανίσιων ωρών που είχαν ανοιχτά τα καταστήματά του. Επισημαίνουμε ακόμα πως η απελευθέρωση του ωραρίου είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλούνται εκβιαστικά  να ξεχάσουν την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουν ως δούλοι για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων»
Καλούμε τους  εμποροϋπάλληλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο, 8ωρο, 5νθήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο».
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι η επιμονή σας σε ένα καταναλωτικό κοινωνικό πρότυπο το οποίο όχι μόνο έχει χρεοκοπήσει το ίδιο, αλλά μαζί του χρεοκόπησαν και οι εργαζόμενοι, ενώ ο πλούτος έχει δραματικά συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. 
Έχετε βάλλει στα πολιτιστικά θέματα  του Δημοτικού Συμβουλίου, την διοργάνωση της λευκής νύχτας. Από πότε ο πολιτισμός προϋποθέτει ανοικτά μαγαζιά. Ξέρετε πολιτισμός και καταναλωτισμός είναι έννοιες αντίθετες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.