ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

O ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ -ΕΛΕΟΣ

Γιούνκερ: Θα έλεγα στους Ελληνες ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν, πείτε ΝΑΙ στην ΕυρώπηΔραματική έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους Ελληνες και την Ελλάδα να πει ΝΑΙ στην Ευρώπη ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
«Αν ο ελληνικός λαός πει ΝΑι τόσο το καλύτερο. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση βάλει σε δημοψήφισμα την πρόταση θα ζητούσα από τους Ελληνες να πουν ΝΑΙ. 
Γιατί έτσι θα εκπέμψουν θετικό μήνυμα. Αν ψηφίσουν ΝΑΙ τότε το μήνυμα παγκόσμια θα σημάνει ότι η ΕΛλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Θα έλεγα στους Ελληνες ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Πρέπει να πείτε ΝΑΙ γιατί πρέπει να πείτε ΝΑΙ στην Ευρώπη» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Γιούνκερ.
Σημεία της ομιλίας του Γιούνκερ:

Πριν από πολύ καιρό ξεκίνησα την ευρωπαϊκή μου ζωή. Το 10ο μέλος μόλις είχε γίνει δεκτό και ήταν η Ελλάδα. Ημουν ευτυχής να βλέπω την Ελλάδα μαζί μας στην τότε ΕΟΚ.
Για να θυμηθώ τα λόγια του Ζισκάρ Ντεστέν δεν θέλαμε να βλέπουμε μια δεύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη.
Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να συμφιλιώσουμε την γεωγραφία και την ιστορία της Ευρώπης. Θέλω να παραμείνουμε 18 στην ευρωζώνη και να πληθύνουμε, αυτή είναι η Ευρώπη της συμφιλίωσης και του συμβιβασμού.
Στην Ευρώπη μπορούμε με επιμονή και υπομονή.
Δεν είναι θέατρο διαμάχης συμφερόντων και επιμέρους πολιτικών η Ευρώπη.
Στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από καμιά άλλη. Δεν είναι ένα παιχνίδι μπλόφας, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, είτε νικάμε όλοι μαζί ή χάνουμε.
Είναι πολύ λυπηρό αυτό που έγινε το προηγούμενο Σάββατο. Τακτικά παιχνίδια, λαϊκισμοί προκρίθηκαν από τις υπόλοιπες προσεγγίσεις και μετά από όλες τις προσπάθεις των θεσμών αισθάνομαι κάπως προδομένος γιατί δεν αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειές μου.
Ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι προσπάθειες όσων προσπαθούν να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Ποιός είναι μπλεγμένος σε αυτό; Από πού έρχονται αυτές οι προσβολές; Σήμερα ήμαστε ακόμη προσηλωμένοι με υπομονή να βρεθούμε στο τραπέζι για να βρεθεί κοινός τόπος.
Τορπιλίστηκαν όλα με το δημοψήφισμα και το κάλεσμα σε αρνητική ψήφο.
Τι είναι η πρόταση που κάναμε
Οι Ελληνες πολίτες που καλούνται να ψηφίσουν πρέπει νάχουν μια πιο καθαρή εικόνα για το τι διακυβεύεται. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και δεν μας αξίζει αυτή η κριτική που μας απευθύνεται.
Δουλέψαμε μαζί με τον Ντάισελμπλουμ γιατί θέλαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Κι αυτό συμβαίνει για την ευρωπαϊκή συνευθύνη και αλληλεγγύη.
Ολες οι κυβερνήσεις πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις, Ισπανία κλπ. Ευθύνη πάνω από εθνικές ατζέντες. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν γι αυτές τις χώρες να δουλέψουν για έξοδο από την κρίση. Ομως οι πολιτικοί ηγέτες αυτών των χωρών πήραν την ευθύνη.
Οι Ελληνες πολίτες είναι στην καρδιά μου, προσπάθησα ξανά και ξανά και απέδειξα ότι είμαι στο πλευρό των Ελλήνων, έχω επενδύσει την εμπιστοσύνη μου στους Ελληνες. Αναμείχθηκα προσωπικά σε όλη τη διαδικασία των διαβουλεύσεων.
Η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ επιλογή.
Ωστόσο δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο.
Ποτέ δεν δώσαμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα
Εχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο, θέλαμε να βοηθήσουμε για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία. Εκανα ό,τι μπορούσα. Προσαρμόσαμε τη μεθοδολογία της εργασίας μας στις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το Brussels Group δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την Τρόικα.
Φτάσαμε να έχουμε πολλές συζητήσεις στο ανώτατο επίπεδο. Φέραμε όλη τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο. Οπως ποτέ πριν δεν είχε συμβεί. Η ομάδα μου κι εγώ προσωπικά δείξαμε προσήλωση για να φτάσουμε σε συμφωνία και να καταλήξουμε σε συμβιβασμό.
Θα πρέπει να θυμίσω ότι έχουμε φτάσει πολυ μακριά για να βρούμε κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα συμβάλλουν στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό το πακέτο έχει πολύ αυξημένες απαιτήσεις, βεβαίως. Δεν υπάρχουν παγίδες σε αυτό το πακετο και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλάει έτσι. Δεν υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις, υπάρχουν κοινωνικά δίκαια μέτρα και αναπτυξιακό πακέτο. Θα περίμενα να είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα προωθούσε μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Το πακέτο προχωρά πιο μακριά απο τα δημοσιονομικά μέτρα και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση για να πετύχει στους στόχους.
Ζητούνται 12 δις λιγότερα και η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σ αυτό.
Ωστόσο η δημοσιονομική προσαρμογη απαιτεί έλεγχο κρατικών δαπανών.
Δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών στην πρόταση
Δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, το ξαναλέω, ήταν η οργάνωση του δημόσιου τομέα και για τον ιδιωτικό τομέα συζητήσαμε ακόμη και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις και οι Ελληνες πρέπει να ξέρουν ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στην άμεση αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Μιλήσαμε για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τις πρόωρες συντάξεις. Η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει ισοδύναμα που να καλύπτουν το στόχο. Το πακέτο των θεσμών σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, με αναλογικότητα βάσει του εισοδήματος με περικοπή στις αμυντικές δαπάνες που δεν έχει επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Προώθησα το θέμα του φόρου στη ναυτιλία, να παλέψουμε κατά της διαφθοράς, τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση. Ποιός αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική;
Εμείς ασκήσαμε πίεση στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων. Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη δέσμη μεταρρυθμίσεων. Γιατί οι τιμές της ενέργειας και τροφίμων είναι στα ύψη; Επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Γιατί δεν τα πάει καλά ο φορολογικός μηχανισμός; Μιλήσαμε για άπαξ εισφορά στα υψηλά εισοδήματα.
Γιατί έφυγαν οι Ελληνες από το τραπέζι;
Τι συνέβη; Οι ελληνικες αρχές έφυγαν από το τραπέζι, αιφνιδίως, το βράδυ της Παρασκευής. Δουλεύαμε ακόμη και είχαμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η αποχώρηση έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Δώσαμε στον Ελληνα πρωθυπουργό μια συμφωνία-χρηματοδότηση και είπαμε ότι το Eurogroup μπορεί να συζητήσει και για το χρέος.
Ο κ. Τσίπρας το ξέρει αυτό. Αν υπήρχε συμφωνία θα διαθέταμε 35 δις για την ανάπτυξη. Για να προωθηθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης για την Ελλάδα. Κινήσαμε βουνά, ως το τελευταίο λεπτό, όταν οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να αποχωρήσουν. Τα πάντα ήταν πάνω στο τραπέζι.
Δεν χρειάζεται να κάνω νέες προτάσεις σήμερα. Θα μπορούσαν οι προτάσεις που έχουμε να οδηγήσουν σε συμφωνία. Τι ξέρουν για την τελευταία μας πρόταση οι Ελληνες; Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ψήφο τους αλλά να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για αυτή την προσφορά. Τι ξέρουν οι Ελληνες για όλα αυτά;
Ο λόγος που απευθυνομαι στους Ελληνες είναι γιατί πρέπει να ξέρουν τι ήταν πάνω στο τραπέζι. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει όλα αυτά τα στοιχεία και θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στους Ελληνες αντί να απλουστεύει την θέση της με ένα ΟΧΙ.
Κάθε πολίτης αξίζει να ξέρει όλη την αλήθεια.
Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή
Από πλευράς μας η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή. Δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Δεν είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριστικό αδιέξοδο.
Είμαστε στο τελευταίο λεπτό, την Παρασκευή εγώ δεν ήξερα ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει. Δεν είναι θέμα ανταλλαγής χαρτιών με προτάσεις, είναι πολλά περισσότερα. Δεν είναι ζήτημα αλληλοκατηγορίας τι κάναμε και τι παραλείψαμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολίτες.
Εχουν προσπαθησει και οι άλλοι 18 για να πλησιάσουμε την Ελλάδα. Και ωςένα βαθμό έχουν αγνοήσει τη θέληση του δικού τους λαού.
Να σταματήσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι. Ηρθε η ώρα για τους Ελληνες να ορίσουν τη μοίρα τους, ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να πει την αλήθεια. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Ελληνες να καταστραφούν. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και θέλω αυτή η οικογένεια να μείνει ενωμένη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.