ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

φορολογία

12 παγιδες για τις φορολογικες δηλωσεις

Με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμποροβιοτέχνες και εισοδηματίες έχει κλείσει η Εφορία και φέτος το πρώτο της ραντεβού. Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
Όμως το υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζεται να δώσει παράταση αφού έχει καθυστερήσει η αποστολή των φορολογικών εντύπων στους φορολογούμενους. Οι επιτηδευματίες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο μέσα στο 2009 αλλά και όσοι είχαν έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφού θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση.
Η φορολογική κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για τη ........ φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009 είναι ευνοϊκότερη από την αντίστοιχη που χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί ο φόρος επί των εισοδημάτων του 2008.
Ο υπολογισμός του φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες και εισοδηματίες θα γίνει με το ίδιο αφορολόγητο όριο αλλά με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.
Νέα κλίμακα
Οσον αφορά στα εισοδήματα του 2010, θα εφαρμοστεί νέα φορολογική κλίμακα, η οποία φέρνει επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι κάτι που οι επαγγελματίες θα το αντιμετωπίσουν του χρόνου. Κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επιτηδευματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
2. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
3. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.
4. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2009.
5. Οι φορολογούμενοι που πήραν το 2009 στεγαστικό δάνειο έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τον φόρο, καθώς ως έκπτωση αναγνωρίζεται το 40% των τόκων ακόμη και αν το δάνειο αφορά σε απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας ή εξοχικού ή επαγγελματικής στέγης.
Το ποσοστό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων ως 350.000 ευρώ.
6. Στις φετινές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις από κομμωτήρια, δεξιώσεις, ταβέρνες, εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σχολές χορού, γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ. για να έχουν έκπτωση φόρου.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις συνολικής αξίας έως 20.000 ευρώ για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα έως και κατά 8.000 ευρώ (σ.σ.: το 40% επί του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρωθεί).
Από του χρόνου, η έκπτωση αυτή χάνεται αφού οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα αξιοποιηθούν μόνο για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου.
7. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προσκομίσουν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους. Αυτές οι αποδείξεις αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα. Η έκπτωση για τις δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους αναμένεται να διατηρηθεί και του χρόνου.
8. Και φέτος, οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης», δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο τη χρήση του 2009. Την αυτοπεραίωση μπορούν να επιλέξουν εμπορικές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα κατώτερα ή ίσα των 300.000 ευρώ και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές κατώτερα ή ίσα των 150.000 ευρώ. Η αυτοπεραίωση με τη σημερινή της μορφή θα καταργηθεί. Θα ισχύει ένα νέο σύστημα αυτοελέγχου αλλά μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις.
9. Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους χωρίς το άγχος των τεκμηρίων. Στις δηλώσεις της επόμενης χρονιάς, για περιουσιακό στοιχείο θα υπολογίζεται και ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ο επαγγελματίας πρέπει να καλύψει.
10. Το Ε9 θα υποβληθεί στην περίπτωση που το 2009 άλλαξε η περιουσιακή (αγορά ή πώληση ή μεταβίβασης ακινήτου) ή η οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, ενηλικίωση παιδιού ή θάνατος).
11. Ο υπολογισμός του φόρου για τους εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει με το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ. Στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 10.500 έως τα 12.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής 15%.
Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου είναι μειωμένος σε 25%. Πάνω από τα 30.000 ευρώ και μέχρι τα 75.000 ευρώ ισχύει συντελεστής μειωμένος από 35%, ενώ πάνω από τα 75.000 ευρώ διατηρείται το 40%.
12. Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό.
Μέσω του taxisnet μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που ήδη διαθέτουν ή θα προμηθευτούν από το σύστημα κωδικούς πρόσβασης. Από το 2010 όλες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.