ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ


Ο Αδελφοποιημένος Πυρήνας των Ξενοδοχειακών Ενώσεων - Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θεωρώντας ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να περάσει σε μια πιο παραγωγική τροχιά δράσης και ουσιαστικής παρέμβασης, προκάλεσε συνάντηση - σύσκεψη, σε επίπεδο διοίκησης των Ξενοδοχειακών Ενώσεων - Συλλόγων, στο Ξενοδοχείο Mainalon Resort, στην Τρίπολη.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Το αντικείμενο της συζήτησης στην παρούσα σύσκεψη, ήταν:

·  Η αποτίμηση της τουριστικής αναπτυξιακής πορείας στην Πελοπόννησο.

·   Η αξιολόγηση των έως σήμερα δράσεων και συνεργασιών των θεσμικών φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμοι κ.λπ.) με του συλλογικούς φορείς του Ιδιωτικού Τουριστικού τομέα.

·  Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη τουριστική οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, εν μέσω κρίσης, εκ μέρους της Πολιτείας.

·  Η κατάθεση προτάσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

·  Η αξιολόγηση των δράσεων και ενεργειών του Αδελφοποιημένου Πυρήνα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης εκτιμάται ότι θα πρέπει άμεσα:  

·  Να συσταθούν -όπου δεν υφίστανται- και να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υφιστάμενοι Οργανισμοί και Επιτροπές Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης και όλοι οι εν γένει Θεσμικοί Φορείς Τουριστικής Προβολής και Διαχείρισης Προορισμού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δυναμική συνεργασία μεταξύ των Τουριστικών Φορέων του Ιδιωτικού Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·  Να ληφθούν μέτρα οικονομικής πολιτικής για την μείωση του λειτουργικού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής.
Ειδικότερα θεωρείται ότι -κατά κύριο λόγο- η αιρετή ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά από σχεδόν 3 χρόνια θητείας, ως όφειλε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την 1ηΔιαβούλευση γα τον τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 2011, να είχε ήδη προχωρήσει μεταξύ άλλων:
·  στη Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου με στόχο τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και Τοπικών Ομάδων Δράσης και Αξιολόγησης, στους κόλπους των οποίων θα συμμετείχαν επαγγελματίες, αιρετοί και μόνιμο διοικητικό προσωπικό της Περιφέρειας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου. Τα εν λόγω όργανα θα αποτελούν τον κύριο διαχειριστής της τουριστικής πολιτικής και των διαθέσιμων πόρων για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
·  στη θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαβούλευσης για θέματα τουρισμού στην Πελοπόννησο.
·  στην αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένων και των νομών Ηλείας και Αχαΐας.
·  στη δημιουργία Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας και Πιστοποίησης των Επιχειρήσεων.
·  στην εκπόνηση Marketing Plan, με στόχο τον εντοπισμό των τμημάτων αγοράς και των μέσων προσέγγισής τους.
Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε ότι ο τουρισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μπορεί να αποτελέσει τον βασικότερο κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη της, αλλά και να δώσει την αληθινή ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.
Σε μια περίοδο που η κοινωνία μας αναζητεί πηγές ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, η ανάδειξη του τουρισμού σε βασική προτεραιότητα και κινητήριο μοχλό της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας, είναι μονόδρομος.
Ως εκ τούτου, για την περεταίρω ανάδειξη του Πελοποννησιακού τουριστικού προϊόντος αλλά και την τόνωση της Πελοποννησιακής τουριστικής ζήτησης, επιβάλλεται η αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των κάτωθι ενεργειών:
·  ολοκλήρωση των μελετών για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, προσελκύοντας αεροπορικές εταιρίες  χαμηλού κόστους.

·  αξιοποίηση μαρινών και μετατροπή των κατάλληλων λιμανιών σε χώρους υποδοχής κρουαζιέρας.

·  ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.

·  βελτίωση των οδικών αξόνων.

·  ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, η φοροεισπρακτική οικονομική πολιτική, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μεγάλη ανασφάλεια των Ελλήνων για τα οικονομικά τους, έχει πλέον οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τον τουριστικό τομέα.
Η μελλοντική επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με την καταπολέμηση της ανεργίας συνδέεται άρρηκτα με την γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας αλλά και την καλλιέργεια τουριστικής συνεργασίας, Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.