ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για αγροτικά θέματα έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο κ. Πετράκος ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα των βοσκοτόπων, για το οποίο έχει καταθέσει και ερώτηση στην Βουλή, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή καταβολή των ενισχύσεων στην κτηνοτροφία.
Επίσης, ζήτησε να αναβαθμιστεί και ο έλεγχος που γίνεται κατά τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων έτσι ώστε να τηρείται ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος.
Ακολούθως επισήμανε ότι «κατ’ επανάληψη έχουν υπάρξει καταγγελίες από τους αγροτικούς συλλόγους της Μεσσηνίας σε σχέση με τις εισαγωγές πατάτας και οπωροκηπευτικών».
Είπε επίσης: «η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις ενώ εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για επενδύσεις, όμως θα ήθελα να σας πω ότι μόνο στο νομό Μεσσηνίας που είμαι Βουλευτής έχουν υποβληθεί 180 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης με κατεύθυνση τη φυτική και ζωική παραγωγή, συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Εάν κάνουμε έναν υπολογισμό αυτό σημαίνει ότι λογικά θα έχουν υποβληθεί σε όλη τη χώρα σχεδόν 10.000 επενδυτικά σχέδια και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δις. Πέρα από το γεγονός ότι ενώ έχουν υποβληθεί από το 2011 και ακόμη δεν έχουν έρθει οι εγκρίσεις στους αγρότες, όμως το μέγα πρόβλημα είναι ότι μετά την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς, δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η δανειοδότηση, με συνέπεια πολλές από αυτές τις επενδύσεις να κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν.
ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Επιπλέον, οι επενδυτές των σχεδίων βελτίωσης που έχουν ενταχθεί παράλληλα στο Μέτρο 112, ως νέοι γεωργοί και θα ολοκλήρωναν τις υποχρεώσεις τους σε αυτό το μέτρο υλοποιώντας σχέδιο δράσης με τη βοήθεια του σχεδίου βελτίωσης είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ως νέοι γεωργοί και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδιο βελτίωσης μέχρι στιγμής».
Παράλληλα, υπενθύμισε στην Επιτροπή τα προβλήματα που υπάρχουν στην βιολογική γεωργία όπου καθυστερεί ο έλεγχος των ενστάσεων και της οριστικής ένταξης στο πρόγραμμα ενώ λήγει η προθεσμία όπως και με τις σταυλικές εγκαταστάσεις.
Τόνισε επίσης ότι η διαδικασία χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας είναι «γραφειοκρατική και χρονοβόρα και, επί της ουσίας δεν έχει απλοποιηθεί από την εποχή ακόμη πριν τις εκλογές του Ιουνίου» και ότι «πρέπει να απλοποιηθεί και να μειωθεί το κόστος νομιμοποίησης».
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ακόμη, είπε: «Επειδή δεν τοποθετηθήκατε, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλεσε την απόφαση του Επιτρόπου η οποία τόνιζε ότι σε όλα τα εστιατόρια της Ε.Ε. από την 1 Ιανουαρίου του 2014, θα πρέπει να σερβίρουν σε φιάλες μία χρήσης το ελαιόλαδο.
Με αυτό το σύστημα δεν θα επιτρεπόταν αντί για ελαιόλαδο να δίνεται στον καταναλωτή οτιδήποτε άλλο που να μην είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με συνέπεια το κατεξοχήν υπ’ αριθμόν ένα ελληνικό προϊόν που πρέπει να αναβαθμιστεί η παρουσία του και η αξία του και να το μάθει όλος ο κόσμος που έρχεται στην Ελλάδα και κυρίως οι τουρίστες να μην αξιοποιείται όπως πρέπει».
Και συνέχισε λέγοντας: «Σ΄ αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αντιδράσεις από τις άλλες χώρες. Οι Πορτογάλοι αντέδρασαν, οι Ισπανοί αντέδρασαν, οι Ιταλοί αντέδρασαν – μάλιστα είδα προχθές ότι ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας μαζί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Τσιόλο για να θέσουν την αντίθεσή τους με αυτό το μέτρο που ουσιαστικά επιβλήθηκε από τη Γερμανία και από άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θέλουν τα δικά τους δικά τους και τα ξένα πάλι δικά τους. Παίρνουν μέτρα και αποφάσεις συνεχώς εναντίον των προϊόντων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτοί πήγαν εκεί έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να ξαναέρθει το ζήτημα. Θα ήθελα να μας πείτε τι σκέπτεστε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε σχέση με αυτό το ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί ενισχύουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις έτσι ώστε η προστιθέμενη αξία να μην πάει σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα τα «κονομήσουν» από την εμφιάλωση, αλλά να επιστραφούν στους αγρότες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου