Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τη Μάνη, τη Γαστρονομία και την Προσέλκυση Τουριστών διοργανώθηκε από το Δήμο Δυτικής Μάνης, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας. Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν η κα Νίκη Μηταρέα, ο κ. Παράσχος Αξιώτης και ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος.
HTAN ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ...
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν στην προβολή της περιοχής: Την έκδοση Λευκώματος, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, την πραγματοποίηση ταξιδιού στην Αυστραλία με σκοπό την εξωστρέφεια του Δήμου, τη διοργάνωση Fam Trip τουριστικών πρακτόρων απο διάφορες γωνιές της Ελλάδος, οι οποίοι θαύμασαν τις ομορφιές της περιοχής και γνώρισαν τους επιχειρηματίες της (μάλιστα, όπως ανέφερε, στις 8 Ιουνίου αναμένεται το πρώτο group τουριστών στη Μάνη, εκδρομή η οποία διοργανώνεται απο έναν απο τους τουριστικούς πράκτορες που συμμετείχαν στο Fam Trip του Απριλίου), καθώς και την εκδήλωση για τη Γαστρονομία, της οποίας το δεύτερο σκέλος θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με την παρουσίαση ενός μανιάτικου τραπεζιού και την προβολή των τοπικών, παραδοσιακών μανιάτικων προϊόντων.
Η ομιλία της Δημοσιογράφου – Συγγραφέα Νίκης Μηταρέα, , εστίασε στον τρόπο με τον οποίο, μέσα απο τον οινο-γαστροτουρισμό, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του γαστρονομικού τουρίστα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προορισμών που θέλουν να αναπτύξουν τον γαστρονομικό τουρισμό, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία, το 88% των παραγόντων του τουρισμού παγκοσμίως, πιστεύει ότι η γαστρονομία αποτελεί στρατηγικό στοιχείο για την ανάδειξη της περιοχής τους.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Παράσχος Αξιώτης – Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και Executive Chef του Porto Carras Grand Resort, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελιές, το λάδι και τα σύκα που προμηθεύεται απο τη Μεσσηνία, και τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της κουζίνας του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort, στη Χαλκιδική. Μέλημα των μαγείρων, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα βοηθήσουν περισσότερο στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο στηρίζεται στη χρήση των τοπικών προιόντων.
Τέλος, η ομιλία του Δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου, εστίασε στη διδακτορική του διατριβή με θέμα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου, με έμφαση στα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Δυτικής Μάνης. Τόνισε τη θετική συνεισφορά της κατανάλωσης ελαιολάδου στην υγεία και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να μαγειρεύουν οι τοπικές επιχειρήσεις με άλλες λιπαρές ουσίες πλήν του ελαιολάδου, συμφωνώντας και ο ίδιος με την άποψη ότι η κάθε περιοχή θα πρέπει να σέβεται το προϊόν της.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και παρουσιάστηκαν τρόποι με τους οποίους μπορούν οι εστιάτορες και ξενοδόχοι να αναδείξουν την τοπική γαστρονομία, προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής (Σύλλογος Επαγγελματιών Δήμου Δυτικής Μάνης, Σύλλογος Καταλυματιών Δήμου Δυτικής Μάνης), εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και πολίτες που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το γαστρονομικό τουρισμό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου