ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ και των δόσεων για χρέη στο Δημόσιο, αίτημα και για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς και διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τον Οκτώβριο κιόλας, αν προλάβει, με μείωση κατά 15%-20% στον ειδικό φόρο, επιδιώκει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το αίτημα έχει ήδη τεθεί και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές σθεναρά το φθινόπωρο, στο νέο γύρο αξιολόγησης που ξεκινά το Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μέτρο και πλήττει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα, πέραν του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στην κοινωνία και το περιβάλλον.
ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Παράλληλα, θα ζητήσει και την αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, οι οποίες έχουν «φρακάρει», με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν και να ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε πηγή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε πτώση 70% την κατανάλωση και έτσι, αντί να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, άνοιξε «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις.
Κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι από πέρυσι το Μάιο έχουν παραδοθεί δύο φάκελοι στην Τρόικα, εκ των οποίων, ο μεν ένας που αφορούσε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έγινε δεκτός, αλλά ο δεύτερος όχι.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε έτσι να διατηρήσει αμείωτο τον ειδικό φόρο στα καύσιμα -έλεγε ο ίδιος παράγοντας-, αλλά μετά από ένα χρόνο που δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητά του, έχει στα χέρια της πλέον πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να πιέσει και να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.
«ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ
ΜΕΙΩΣΗ» ΕΦΠ
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι μια «λελογισμένη μείωση» του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή 20% μπορεί να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να τονώσει την κατανάλωση και, συνακόλουθα, τις εισπράξεις εσόδων από τον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ, ώστε να μην χρειαστεί να αναζητηθούν ισοδύναμα νέα μέτρα.
«Η κοινή λογική λέει ότι προφανώς μπορείς να πείσεις καλύτερα, όταν έχει αποδειχθεί κάτι οικονομικά αποτελεσματικό. Επομένως, κερδίζει έδαφος η μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης» έλεγε ο ίδιος παράγοντας.
Δεν διαφαίνεται πάντως κανένα περιθώριο μείωσης του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης (επειδή στη χώρα μας βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ), ούτε υπάρχουν πολλά και για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Ο Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ειδικότερα, στην έναρξη της λειτουργίας του Α΄ θερινού τμήματος, κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων σχετικά με τον αγροτικό τομέα, ανέφερε:
«μέρος του πλεονάσματος πρέπει να πάει στον πρωτογενή τομέα -και πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας όλες οι πτέρυγες της Βουλής- και η συζήτηση που ανοίγει για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει και το αγροτικό πετρέλαιο».
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ
Η ίδια πηγή υποστήριζε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει διατήρηση και του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, αλλά και ακόμα περισσότερες δόσεις για τις ρυθμίσεις δανείων.
Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται πάντως ότι, από πλευράς της, η Τρόικα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τις ελαφρύνσεις, πιέζοντας για περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου