Οι μετεγγραφές των εισακτέων φοιτητών πρωταγωνιστούν τον τελευταίο μήνα στην επικαιρότητα. Οι αλλαγές που θέλει να κάνει η πολιτική ηγεσία βρίσκει αντιμέτωπους τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων αλλά και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ διαφώνησαν με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων και των μετεγγραφών από τα ίδια τα ιδρύματα, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του ζήτησε από τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα να καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων από το επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος, τονίζοντας πως ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα έχει πλέον μόνο την αρμοδιότητα να υπογράφει την τελική απόφαση, η οποία θα λαμβάνεται από το Ιδρύματα σε άμεση συνεργασία με την Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι αλλαγές και κατά πόσο θα επηρεάσουν το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Στην Τρίπολη υπάρχουν δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που προήλθε από τη συγχώνευση των τμημάτων «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών» και «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών». Και τα δυο τμήματα μαζί αριθμούν πάνω από 2100 ενεργούς φοιτητές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μένουν στην Τρίπολη και στηρίζουν την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Φέτος το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είχε βάση τα 11.678 μόρια (με τον πρώτο σε μόρια να είναι στα 17.341) έναντι των 10.800 πέρυσι και πέτυχαν 204 φοιτητές έναντι των 150 περίπου του 2013 που ήταν μεταβατική χρονιά λόγω τη συγχώνευσης. Από τους 204 το 80%(περίπου 165) αυτή τη στιγμή σπουδάζει κανονικά στη σχολή και από αυτούς ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% έχει κάνει αίτηση για μετεγγραφή κυρίως για Αθήνα στο αντίστοιχο τμήμα αλλά σε πόλεις πιο κοντά στο σπίτι τους.
Μόλις το 10% των εισαχθέντων μπορούν να μετεγγραφούν με οικονομικά κριτήρια ενώ πολύτεκνοι και άλλες ειδικές κατηγορίες δεν έχουν όριο.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Τρίπολης το οποίο είχε βάση 12.031 μόρια(με τον πρώτο να είναι στα 14851 μόρια) ,φέτος εισήχθησαν 225 φοιτητές με ποσοστό εγγραφής πάνω από 80% και πολλοί από αυτούς ,χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα για το πόσοι, έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μετεγγραφή.
Το τμήμα αυτό είναι από τα πιο χαμηλόβαθμα στην Ελλάδα στον τομέα των οικονομικών επιστημών κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα να επιλέγεται με σκοπό την άμεση μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα άλλης πόλης που θα ήταν αδύνατο να επιτύχουν. Ενώ η απουσία υποχρεωτικών εργαστήριων και οι ολιγάριθμες υποχρεωτικές εργασίες έχουν σαν αποτέλεσμα η διαμονή στην πόλη να είναι ολιγοήμερη και περιστασιακή από μερίδα φοιτητών, ειδικά από αυτούς που διαμένουν σε κοντινούς νομούς ή εντός Αρκαδίας.
Ο αριθμός των εισακτέων στο Πα.Πελ δεν είναι σταθερός όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί παραπάνω, επίσης δεν είναι λίγοι οι φοιτητές οι οποίοι ζητούν μετεγγραφή πριν ακόμα έρθουν να μείνουν στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα τμήματα στις μεγαλύτερες πόλης να ασφυκτιούν. Το νέο μέτρο το οποίο συζητιέται αυτή τη στιγμή, ίσως δεν είναι ευνοϊκό για το Πανεπιστημίου και ίσως δημιουργήσει παράταιρο πρόβλημα στη ν λειτουργία του.
«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», είπε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Γάτσιος,
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου