Ανατιμήσεις αναμένονται κυρίως στην αγορά τροφίμων, ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προετοιμάζεται για τη λήψη μέτρων.
Ρεκόρ 23 ετών σημείωσε ο δείκτης τιμών της φυτικής παραγωγής τον Ιούνιο του 2023, κάτι που ήδη φάνηκε στην τσέπη των καταναλωτών, κυρίως κατά την αγορά φρούτων και λαχανικών, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει ανατιμήσεις σε σειρά άλλων ειδών διατροφής το επόμενο διάστημα.
Το ιστορικά υψηλό επίπεδο διαμόρφωσης του δείκτη τιμών δεν είναι, βέβαια, μόνο αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου κατά 71,1% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και της διψήφιας αύξησης των τιμών σε πολλά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, ακόμη και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, που οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές για τα κτηνοτροφικά προϊόντα: τον Ιούνιο, οι τιμές παραγωγού για το κρέας αυξήθηκαν ήδη κατά 13,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώθηκε αύξηση 5%, ενώ οι τιμές παραγωγού για άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξήθηκαν κατά 29,5%.
Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής των καυσίμων και τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου λόγω μειωμένης προσφοράς, κάτι για το οποίο προειδοποίησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), προκαλούν έντονο προβληματισμό και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούνται ανάγκες για μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, τουλάχιστον των ασθενέστερων.
Τα σχέδια της Κυβέρνησης
Η παράταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις συζητήσεις για τη συνέχιση του fuel pass και σύντομα θα αποφασιστούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Πάντως, περαιτέρω ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναμένεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο σύνθετος δείκτης τιμών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ο οποίος αντανακλά τις τιμές παραγωγού, αυξήθηκε κατά 30,6% τον Ιούνιο του 2023 και κατά 9,8% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Ειδικότερα, ο υποδείκτης τιμών παραγωγού φυτικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 34,1% στις 157,3 μονάδες τον Ιούνιο του 2023, το υψηλότερο σημείο που έχει καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία 23 χρόνια. Εκτός από το ελαιόλαδο, η λιανική τιμή του οποίου προβλέπεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ/κιλό, και την εκτίναξη των τιμών των οπωροκηπευτικών τον Ιούνιο, επίσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι τιμές παραγωγού για πολλά άλλα αγαθά αποτελούν προάγγελο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Οι τιμές του πρόβειου γάλακτος (χωρίς επιδοτήσεις) είναι 34% υψηλότερες από ό,τι το 2022, γεγονός που συνεπάγεται πολύ υψηλές τιμές για τη φέτα και άλλα τυριά. Η αύξηση στις καλλιέργειες ζωοτροφών είναι 10,6%, στα αυγά 18,4% και στις πατάτες 27,2%, μετά από αύξηση 29,9% το 2022.
Υπάρχουν επίσης ανησυχητικά σημάδια για τα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα. Ο δείκτης τιμών βιομηχανικών εισαγωγών μειώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, αλλά αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου