ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η ακρίβεια ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα – «Σοκ και δέος» από τις αυξήσεις


 Είδη πολυτελείας τείνουν να γίνουν προϊόντα όπως το λάδι, η φέτα και το γάλα όπου τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν σε καθημερινή βάση σε αφθονία στα τραπέζια των οικογενειών.

Η ανοδική πορεία των τιμών στα προϊόντα συνεχίζεται με την τιμή του ελαιολάδου να «σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο». Στα ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα τυροκομικά, γαλακτοκομικά αφού φέτα και γάλα έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 30% μέσα σε ένα έτος.

Αναλυτικά σε έρευνα που πραγματοποίησαν τα Dnews, παρουσιάζουν και συγκρίνουν τις τιμές του 2022 και του 2023 σε λάδι, φέτα και γάλα.

Λάδι

Όσον αφορά το χύμα/ ασυσκεύαστο λάδι το Νοέμβρη του 2022 στοίχιζε 5,50 ευρώ το λίτρο, τον Ιούνιο του 2023 σκαρφάλωσε στα 6,39 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο ξεκινά από τα 7 ευρώ και φτάνει μέχρι και 8,40 ευρώ.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμα και τα 10 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύεται όταν το προϊόν είναι βιολογικό ξεκινώντας από τα 15,47 ευρώ το λίτρο.

ladi383 censored 1

ladi56 censored

Φέτα

Ακόμα και τα 18 ευρώ το κιλό πωλείται πλέον η φέτα στα σούπερ μάρκετ. Πέρσι η πωλούνταν στα 9 με 14 ευρώ το κιλό, ενώ δυο χρόνια πριν στα 6 και 7 ευρώ το κιλό. Αντίθετα στην Βαρβάκειο αγορά, στα τυροκομικά καταστήματα, τα μπακάλικα και τα μικρότερα μαγαζιά τροφίμων μπορεί να την βρει κανείς με 12 και 13 ευρώ.

Η απόκλιση των τιμών σε σούπερ μάρκετ και τυροκομία είναι τεράστια όπως αναφέρουν τυροκόμοι στα Dnews.

«Τα σούπερ μαρκετ για να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις όπως (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 9 ευρώ το κιλό. Ένα προϊόν για να είναι ΠΟΠ πρέπει να είναι 70% πρόβειο και 30% γίδινο», δηλώνει στα Dnews ιδιόκτητης τυροκομικού καταστήματος.

feta38 censored

Γάλα – γαλακτοκομικά

Ίδια κατάσταση και στα γάλατα. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του τεμαχίου (1,5 λίτρα) απο 2,28 ευρώ έχει φτάσει τα 2,72 ευρώ. Η εξάδα το γάλα εβαπορέ από 4,80 ευρώ έχουν πάει στα 8,40 ευρώ και τα γάλατα επίσης γνωστής ετικέτας από 0,84 λεπτά, στο 1,24 ευρώ. Τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας από 0,90 φτάνουν έως και τα 3,12 ευρώ.

«Πλέον η κατανάλωση σε προϊόντα όπου άλλες χρονιές τα θεωρούσαμε δεδομένα και απαραίτητα στο τραπέζι μας, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο και το γάλα, πλέον σκεφτόμαστε αν θα τα αγοράσουμε καθώς η τιμή τους έχει πάει στα ύψη. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε λιγότερες ποσότητες και να χρησιμοποιούμε λάδι με το σταγονόμετρο αφού το λάδι είναι απαραίτητο φυσικά. Το πρόβλημα αυτό φυσικά μεγαλώνει όταν έχεις παιδιά διότι πρέπει σε καθημερινή βάση να καταναλώνουν γάλα», υποσιτίζει στα Dnews, ο κ. Γιάννης πατέρας δύο παιδιών.

gala38 censored

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.