ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΣΑΦΑΡΙ ελέγχων από την ΑΑΔΕ πριν ξεκινήσει η διασύνδεση ταμειακών- POS


 «Πυρετός» ελέγχων από την ΑΑΔΕ πριν ξεκινήσει η διασύνδεση ταμειακών- POS και πριν αλλάξει το πλαίσιο για τις επαγγελματικές δαπάνες

Ο καταιγισμός των «λουκέτων» τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύει ότι πολλοί επιχειρηματίες είτε έχουν άγνοια κινδύνου είτε επιχειρούν να γεμίσουν όπως- όπως τα ταμεία τους, ρισκάροντας να πιαστούν σε μια από τις ηλεκτρονικές παγίδες της ΑΑΔΕ.

Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις- μέχρι τις επόμενες- δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή δεν κάνει διακρίσεις. Ανθεί ακόμα και σε επιχειρήσεις γνωστές, με μεγάλους τζίρους, που θα περίμενε κανείς ότι θα προστάτευαν τη φήμη τους. Προφανώς το αυτί κάποιων δεν… ιδρώνει.

«Πυρετός» ελέγχων από την ΑΑΔΕ πριν τη διασύνδεση ταμειακών – POS

Το πρώτο “λουκέτο” μπήκε σε πασίγνωστη επιχείρηση εστίασης στη Γλυφάδα, που ειδικεύεται στην εξωτική κουζίνα της Άπω Ανατολής. Το δεύτερο μπήκε σε μεγάλο παραδοσιακό ψητοπωλείο κοντά στην παραλιακή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο έλεγχος έδειξε ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις κι έπεται συνέχεια, αφού οι δύο επιχειρήσεις έχουν μπει, πλέον, στη “μαύρη” λίστα κι αυτό συνεπάγεται αφενός “ξεσκόνισμα” σε βάθος 5ετίας αφετέρου… προτεραιότητα για επανέλεγχο.

Προφανώς και αυτά τα ευρήματα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο έρχονται να προστεθούν στη διπλή… επιδημία του καλοκαιριού. Κατ’ αρχάς, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι ελεγχόμενοι παραδέχθηκαν την παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, αλλά το απέδωσαν στην… κακιά στιγμή, δηλαδή στο φόρτο εργασίας και στους… ξεχασιάρηδες υπαλλήλους, με προφανή στόχο να πέσουν στα “μαλακά” ήτοι πέρα από το “λουκέτο” να μην προστεθούν και στη “μαύρη” λίστα.

ΑΑΔΕ: «Πονοκέφαλος» η μη διαβίβαση αποδείξεων στο Taxis

Το άλλο πρόβλημα που διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ήταν ότι κάνει θραύση η μη διαβίβαση των αποδείξεων στο Taxis. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν διασυνδέσει την ταμειακή τους με την ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, εμποδίζοντας έτσι τον έλεγχο της ορθής έκδοσης των αποδείξεων και τη διαπίστωση τυχόν απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Από πέρσι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτική και η μη διασύνδεση εξομοιώνεται από το νόμο με μη έκδοση αποδείξεων, οδηγώντας σε πρόστιμα και 48ωρα “λουκέτα”.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι έλεγχοι δεν πρόκειται να ατονήσουν. Τουναντίον. Από τη μια, θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις που αφορούν στην μη διαβίβαση αποδείξεων στο Taxis, καθώς εκεί υπάρχουν εστίες σοβαρής φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καφέ μπαρ στη Χαλκιδική, που “ξέχασε” να διαβιβάσει περίπου 11.000 αποδείξεις μέσα σε ενάμιση μήνα, επιχειρώντας έτσι να αποκρύψει τζίρο 146.000 ευρώ. Πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογούμενους, υπό τη μορφή κάποιου bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Στο μικροσκόπιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Από την άλλη, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που “τρέχουν” στη ΔΗΛΕΔ και αφορούν φορολογούμενους- κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες- με δηλωμένα εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα στο Σεπτέμβριο και θα αξιοποιηθούν δεόντως από το ΥΠΕΘΟ, που επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών. Ένα από αυτά τα σενάρια προβλέπει ότι για να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δαπανών π.χ. τα ενοίκια, θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Τα τελευταία στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις των περσινών δηλώσεων έδειξαν ότι το 67% των επαγγελματιών εμφάνισαν φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ενώ περίπου 1,1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι πιάστηκαν στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων, λιγότεροι από 181 χιλιάδες επαγγελματίες είχαν την ίδια τύχη.

Στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν, επίσης, τα όσα υποστηρίζουν εκπρόσωποι της εστίασης σε τουριστικές περιοχές, περί πτώσης του τζίρου τους έως και 20%, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση τζίρου 27% στο πρώτο τρίμηνο, πάνω από 13% τον Απρίλιο και γύρω στο 7,5% το Μάιο, δηλαδή πριν μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού…

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.