Αρνητικό ρεκόρ για το 2023 δημιουργεί η δραματική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 161 νεκροί στους χώρους εργασίας και 261 σοβαρά τραυματίες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Έκρηξη δυστυχημάτων
Πρόκειται για «έκρηξη δυστυχημάτων» στο χώρο εργασίας το μέγεθος της οποίας γίνεται κατανοητό εάν τα στοιχεία συγκριθούν με το 2022 το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά κακή χρονιά για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία».
Σε ολόκληρο το 2022 καταγράφηκαν 104 νεκροί εργαζόμενοι και 142 σοβαρά τραυματίες. Τα στοιχεία δείχνουν την μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τα εργατικά δυστυχήματα.
Η καταγραφή έχει γίνει από την Ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων σε τεχνικές επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ), η οποία από κοινού με την ΕΜΔΥΔΑΣ εκκινούν κοινή δράση για το μείζον αυτό θέμα.
Αυξάνονται τα θύματα
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επισήμανση των δύο Ομοσπονδιών πως κάθε τετράμηνο στον ετήσιο κύκλο, έως τώρα, δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του (57 νεκροί το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 35 έως 10 Νοεμβρίου). Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία σε σχέση με το 2022.
Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
Κατά τις Ομοσπονδίες η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας.
Η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς οι εργοδότες αποφεύγουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αφορά και τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση όπου και εκεί απουσιάζουν οι έλεγχοι, η ορθή και έγκαιρη παροχή μέσων ατομικής προστασίας και η πιστή τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας.
Τα μέτρα
Οι δύο Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν χιλιάδες τεχνικούς εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προτείνουν την άμεση λήψη μέτρων όπως:
- Πολιτική προτεραιοποίηση των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στελέχωση και ορθή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας.
- Αποκατάσταση κοινωνικού ελέγχου. Ουσιαστική λειτουργία των θεσμών τριμερούς διαλόγου, Συνδικάτων, Εργοδοτικών Φορέων και Κυβέρνησης, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
- Αποκατάσταση του εργατικού δικαίου, μετά την λήξη της εφαρμογής των μνημονίων.
- Ενιαίο, έγκαιρο σύστημα καταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Πηγή: ΟΤ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου