ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Σούπερ μάρκετ: 9 στους 10 «έκοψαν» βασικά είδη διατροφής

 


Το πρόβλημα της ακρίβειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυξήσεις μισθών, λέει το 43% των εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει ένα 64% που εμφανίζεται να μην έχει πάρει αύξηση μέσα στο 2023, ενώ ένα 26% περιμένει να δει αυξήσεις μέσα από το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης/1/2024.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η ΓΣΕΕ με την εταιρία Alco σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όλων των ηλικιών, για να καταγράψει πόσο επηρεάζει η ακρίβεια το βιοτικό τους επίπεδο παράλληλα με την εξέλιξη των αμοιβών και του χρόνου εργασίας τους.

Το κύριο εύρημα είναι ότι λίγο ως πολύ η ακρίβεια τους επηρεάζει όλους, καθώς από το 90% των ερωτηθέντων που απάντησε ότι κάτι έκοψε από τις αγορές του, το 51% λέει ότι έκοψε «αρκετά», το 21% «λίγο» το 18% «πολύ» και μόνον ένα 10% δηλώνει ότι δεν έκοψε «καθόλου».

Ενα 37% δηλώνει ότι συμπληρώνει το ποσό που απαιτείται για την αγορά βασικών αγαθών από τις αποταμιεύσεις του, το 30% λέει ότι τα βγάζει πέρα χωρίς να βάλει χέρι στα «έτοιμα», ενώ άλλο ένα 30% απαντά ότι δεν έχει καν αποταμίευση για να την ξοδέψει.

Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% ο έλεγχος των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «Επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%)!

Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε το 2023. Οι υπόλοιποι που είπαν ότι δεν πήραν αύξηση είναι επειδή αμείβονται παραπάνω από τον βασικό μισθό και προφανώς η εξέλιξη των αποδοχών τους έχει να κάνει με ατομικές συμβάσεις. Αλλωστε, το 52% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών, ενώ το 26% θεωρεί ότι θα πάρει αύξηση, καθώς αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, που έχει και τις προσαυξήσεις με τις τριετίες. Πρέπει να διευκρινιστεί όμως ότι οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών είναι 10% επάνω στο μισθό ανά τρία χρόνια και φτάνουν στο 30% όταν συμπληρωθούν 9 χρόνια προϋπηρεσίας. Από τα 9 έτη και άνω δεν υπάρχει άλλη προσαύξηση. Το επίδομα τριετιών και γενικά την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας θα την πάρουν ξανά από 1ης/1/2024 οι εργαζόμενοι που είχαν λιγότερα από 9 έτη προϋπηρεσίας έως το 2012.

7 στους 10 με κανονικό ωράριο

Ως προς τα ωράρια εργασίας, το 72% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του, ενώ το 52% πληρώνεται για την υπερωριακή απασχόληση. Από το 24% των μισθωτών που εργάζονται πάνω από το κανονικό ωράριο, το 17% απασχολείται έως 2 επιπλέον ώρες την εβδομάδα, το 23% έως 4 ώρες, το 23% έως 6 επιπλέον ώρες την εβδομάδα, το 13% έως 8 ώρες επιπλέον, το 10% φτάνει να απασχολείται έως 10 ώρες επιπλέον και ένα 13% δηλώνει ότι ξεπερνά και τις 11 επιπλέον ώρες εργασίας την εβδομάδα, πλησιάζοντας δηλαδή στις 55 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

Ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι προστατεύεται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.