ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Προϋπολογισμός 2024: Ποιοι μοιράζονται το πακέτο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024

 


Νέο πακέτο ύψους 2 δις. ευρώ με μόνιμες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στους κερδισμένους του νέου προϋπολογισμού είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες με παιδιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Αντίθετα, οι ανατροπές στο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει επιπλέον φόρους πάνω από 600 εκατ. ευρώ πάνω από 730.000 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κερδίσουν από τη μείωση έως 50% στο τέλος επιτηδεύματος με το εκκαθαριστικό της εφορίας του επόμενου έτους.

Το πακέτο των 2 δις. ευρώ μοιράζονται το 2024:   

1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1-1-2024 αυξήσεις που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 6,5% στις συνολικές αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών και των οικογενειακών και ειδικών επιδομάτων.

Ειδικότερα θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% , αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αύξηση στο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ  και στα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού. Το κόστος του μέτρου για τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 931 εκ. ευρώ.

2. Οι συνταξιούχοι. Περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά η με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις στη τσέπη τους από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Κατά μέσον όρο οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται  25 έως 60 ευρώ μικτά ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Το κόστος φθάνει τα 430 εκατ. ευρώ.

3. Φορολογούμενοι με παιδιά. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ οδηγεί στη μείωση του φόρου και στην αύξηση του διαθέσιμού εισοδήματος. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024. Το κόστος ανέρχεται σε 135 εκ. ευρώ.

4. Νέες μητέρες: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4  μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού με κόστος 40 εκατ. ευρώ.

5. Χαμηλοσυνταξιούχοι. Μονιμοποιείται  η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

6. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι  φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Το μέτρο κοστίζει στο δημόσιο 26 εκατ. ευρώ.

7. Καταναλωτές. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε  μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια, διατηρείται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί ενώ επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί κ.α.)

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.