ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού

 


Με τη χρονιά να βρίσκεται στο κλείσιμό της, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού τοποθετούν την Ελλάδα στην κορυφή των αγορών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα ο μέσος όρος έτους της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου στα 121,24 ευρώ/MWh, τιμή που είναι η ακριβότερη μεταξύ 16 ευρωπαϊκών αγορών που παρακολουθεί το παρατηρητήριο ενεργειακών τιμών energywatch.

Στη δεύτερη θέση πίσω από την Ελλάδα βρίσκεται η Πολωνία με 113,34 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ελβετία με 111,25 ευρώ/MWh. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ουγγαρία με 109,23 ευρώ/MWh και Σλοβακία με 107,27 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα οι πέντε φθηνότερες αγορές της λίστας είναι Ιπσανία με 85,69 ευρώ/MWh, Πορτογαλία με 86,84 ευρώ/MWh, Γερμανία με 97,43 ευρώ/MWh, Ολλανδία με 98,2 ευρώ/MWh και Γαλλία με 100,41 ευρώ/MWh.

Τα στοιχεία και αυτής της λίστας έρχονται να αναδείξουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, που έχει ως αποτέλεσμα αυτή να κατατάσσεται στις πλέον ακριβές της Ευρώπης (η λίστα δεν περιλαμβάνει την Ιταλία που είναι πιο ακριβή από τη χώρα μας).

Ως γνωστόν, η ευθύνη για την αρνητική αυτή εικόνα της ελληνικής αγοράς βαρύνει το παραγωγικό μείγμα και η σημαντική εξάρτηση από το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τον ακριβό τρόπο με τον οποίο τιμολογείται το καύσιμο στην ελληνική αγορά με το μοντέλο month ahead. Επίσης στην ελληνική αγορά υπάρχει μέτρια διείσδυση της πράσινης ενέργειας η οποία μπορεί στο μέλλον να περιορίσει τα κόστη της εγχώριας αγοράς.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.