Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα ή/και επιχειρήσεις να αιτηθούν τη ρύθμιση των χρεών τους προς στο Δημόσιο και τις Τράπεζες.
Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ο οφειλέτης μπορεί αιτηθεί και να λάβει μία συνολική πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές καθώς και ότι οι λύσεις των ρυθμίσεων που προσφέρει είναι εξατομικευμένες αφού λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση του αιτούντα.
Η αίτηση για τη ρύθμιση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας η οποία έχει στηθεί για τον σκοπό αυτό.
Ο Εξωδικαστικός συμβιβασμός ξεκίνησε από το 2017, όπου ως νόμος είχε κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή του και δεν είχαν προχωρήσει αρκετές υποθέσεις. Ωστόσο, το 2020 δημοσιεύθηκε ο Νέος Νόμος του Εξωδικαστικού του οποίου η διαδικασία απλουστεύθηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί το δρόμο που επιλέγουν πολλοί οφειλέτες για ρύθμιση.
Ο Νόμος προβλέπει ρύθμιση σε έως 240 δόσεις για τις οφειλές του Δημοσίου και σε έως 420 δόσεις για τις οφειλές των τραπεζών καθώς και διαγραφή προσαυξήσεων ή/και βασικής οφειλής πάντα υπό προϋποθέσεις.
Η πρόταση ρύθμισης που κατατίθεται από τους πιστωτές προκύπτει αυτόματα μέσα από ένα υπολογιστικό εργαλείο και ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Βεβαία υπάρχει και η περίπτωση ο οφειλέτης να μη θεωρηθεί αξιόχρεος και να απορριφθεί η αίτησή του.
Αφού γίνει πρόταση από τους πιστωτές, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να αποδεχθεί την πρόταση εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου ή να αρνηθεί.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία και επιτευχθεί η ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει κατά νου ότι υποχρεούται να αποπληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ειδάλλως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα απολεσθεί.
Δικαίωμα στην αίτηση αυτή έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είχαν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον παλαιότερο νόμο του 2017 και έχουν οφειλές άνω των 10.000€.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου