ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Σούπερ Μάρκετ: Πλαφόν στα κόλπα με τις προσφορές στα ράφια

 


Σε απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προσδιορίζονται τόσο οι κατηγορίες των προϊόντων όσο και η χρονική απόσταση από την ημερομηνία λήξεως. Μάλιστα, γι’ αυτά απαιτείται ειδική σήμανση στα σούπερ μάρκετ που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης».

Οι κατηγορίες

Συγκεκριμένα, στο καθεστώς, όπου το τρίμηνο «μπλόκο» δεν θα εφαρμόζεται εμπίπτουν οι εξής κατηγορίες αγαθών: ρύζι, ψωμί και ψωμί για τοστ, αρτοσκευάσματα, φρυγανιές, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, αλλαντικά, κονσέρβες, κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό, νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου, νωπό μοσχάρι, γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, σοκολατούχο γάλα, φυτικά ροφήματα, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού, κρέμες και ρυζόγαλο, τυρί, χυμός τομάτας, σάλτσες και κύβοι ζωμών, μαγιονέζες, κέτσαπ, αυγά, βούτυρα και μαργαρίνες, μαρμελάδες και είδη επάλειψης, ελαιόλαδο, σπορέλαια, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες ζύμες, ζάχαρη και γλυκαντικές, προϊόντα βρώμης, κρέμα βρεφικής ηλικίας, καφές συσκευασμένος, χυμοί, αναψυκτικά, μπύρα, νερό, σοκολάτα (στερεή και ροφήματα), τροφές για σκύλους σε κονσέρβα, τροφές για γάτες σε κονσέρβα και χαλβάς.

Τριπλό όφελος

Από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνεται πως η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα οδηγήσει σε ένα τριπλό όφελος, που αφορά σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και περιβάλλον. Κι αυτό, αφού θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές, ενώ παράλληλα προωθείται η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στις προωθητικές ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

* Η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από οποιαδήποτε τιμή αναφοράς (λ.χ. έκπτωση ή προσφορά),

* η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πωλείται σε συσκευασία που περιέχει επιπλέον ποσότητα ως «δώρο» για τον καταναλωτή,

* η πώληση πολυσυσκευασίας, αποτελούμενης από περισσότερα του ενός όμοια μεταξύ τους συσκευασμένα προϊόντα, για την οποία δηλώνεται με οποιοδήποτε τρόπο ότι εμπεριέχει μία ή περισσότερες συσκευασίες «ΔΩΡΟ» ή ότι προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή από οποιαδήποτε τιμή αναφοράς (λ.χ. έκπτωση ή προσφορά),

* η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται ότι πωλείται μαζί με άλλο, διαφορετικό, προϊόν ως «ΔΩΡΟ»,

* η πώληση προϊόντος με έκπτωση ή προσφορά που παρέχεται από εκπτωτικό κουπόνι, δωροεπιταγή, πόντους αγορών ή άλλα συστήματα επιβράβευσης (λ.χ. loyalty cards),

* η συμμετοχή σε οποιοδήποτε φυλλάδιο ή διαφήμιση λιανοπωλητή που αναφέρει ή υπονοεί ότι το προϊόν προσφέρεται σε συμφέρουσα για τον  καταναλωτή τιμή (π.χ. αναφορές όπως «μόνο», «best value», «εξαιρετική τιμή», «ευκαιρία»).

Επέκταση του μέτρου και αυστηρές ποινές

Σε 60 κατηγορίες προϊόντων θα εφαρμόζεται η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες όταν έχει προηγηθεί αύξηση τιμής. Ο λόγος συγκεκριμένα για τις παρακάτω: ρύζι, ψωμί και ψωμί για τοστ, αρτοσκευάσματα, φρυγανιές, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, αλλαντικά, κονσέρβες, κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό, νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου, νωπό μοσχάρι, γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, σοκολατούχο γάλα, φυτικά ροφήματα, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού, κρέμες και ρυζόγαλο, τυρί, χυμός τομάτας, σάλτσες και κύβοι ζωμών, μαγιονέζες, κέτσαπ, αβγά, βούτυρα και μαργαρίνες, μαρμελάδες και είδη επάλειψης, ελαιόλαδο, σπορέλαια, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες ζύμες, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες, προϊόντα βρώμης, κρέμα βρεφικής ηλικίας, γάλα βρεφικής ηλικίας, καφές συσκευασμένος, χυμοί, αναψυκτικά, μπύρα, νερό, σοκολάτα (στερεή και ροφήματα), κρασί, καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες), απορρυπαντικά παντός είδους, χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, προϊόντα στοματικής υγιεινής, προϊόντα ξυρίσματος, προϊόντα εμμήνου ρύσεως, σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αφρόλουτρο ή αντίστοιχα, σαπούνια σε υγρή και στερεή κατάσταση, πάνες ακράτειας, πάνες για μωρά, μωρομάντηλα, σαμπουάν για μωρά, τροφές για σκύλους, τροφές για γάτες και χαλβάς.

Κυρώσεις

Αξίζει να επισημανθεί πως με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει τη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά επιβάλλονται κυρώσεις ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από 5.000 έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται.

Επιπλέον, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Σημειώνεται πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης δύναται να τίθενται περιορισμοί στο ύψος του λειτουργικού κόστους, να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων, η κλιμάκωση των προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Κατηγορίες που εξαιρούνται από τις διατάξεις περί προωθητικών ενεργειών*
Α/ΑΚατηγορία προϊόντωνΧρονική απόσταση από την ημερομηνία λήξης
1Ρύζι10 ημέρες
2Ψωμί και ψωμί για τοστ3 ημέρες
3Αρτοσκευάσματα1 ημέρα
4Φρυγανιές20 ημέρες
5Ζυμαρικά20 ημέρες
6Αλεύρι10 ημέρες
7Οσπρια20 ημέρες
8Αλλαντικά5 ημέρες
9Κονσέρβες20 ημέρες
10Κατεψυγμένα ψάρια20 ημέρες
11Νωπό χοιρινό1 ημέρα
12Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου1 ημέρα
13Νωπό μοσχάρι1 ημέρα
14Γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά1 ημέρα
15Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά5 ημέρες
16Σοκολατούχο γάλα1 ημέρα
17Φυτικά ροφήματα1 ημέρα
18Γάλα εβαπορέ20 ημέρες
19Γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού3 ημέρες
20Κρέμες και ρυζόγαλο3 ημέρες
21Τυρί10 ημέρες
22Χυμός τομάτας20 ημέρες
23Σάλτσες και κύβοι ζωμών20 ημέρες
24Μαγιονέζες20 ημέρες
25Κέτσαπ20 ημέρες
26Αβγά5 ημέρες
27Βούτυρο και μαργαρίνες15 ημέρες
28Μαρμελάδες και είδη επάλειψης15 ημέρες
29Ελαιόλαδο20 ημέρες
30Σπορέλαια10 ημέρες
31Κατεψυγμένα λαχανικά20 ημέρες
32Κατεψυγμένες ζύμες20 ημέρες
33Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες20 ημέρες
34Προϊόντα βρόμης20 ημέρες
35Κρέμα βρεφικής ηλικίας20 ημέρες
36Καφές συσκευασμένος15 ημέρες
37Χυμοί5 ημέρες
38Αναψυκτικά10 ημέρες
39Μπίρα10 ημέρες
40Νερό10 ημέρες
41Σοκολάτα (στερεή και ροφήματα)10 ημέρες
42Τροφές για σκύλους σε κονσέρβα30 ημέρες
43Τροφές για γάτες σε κονσέρβα30 ημέρες
44Χαλβάς15 ημέρες
*για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων όταν έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.

eleftherostypos.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.