ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Απεχώρησε η αντιπολίτευση από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

dhmarxeio kalamatasΕΝΤΑΣΗ δημιουργήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αρνήθηκε να συζητηθεί, εκτός ημερησίας διατάξεως, θέμα το οποίο έθεσε, από κοινού, η αντιπολίτευση και αφορά την λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου. Ο δήμαρχος αρνήθηκε να δεχθεί την συζήτηση, ζητώντας να υποβληθεί το αίτημα σε επόμενη συνεδρίαση, αφού υποβληθεί εγγράφως, με τις απαιτούμενες από τον νόμο υπογραφές.Τότε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε να διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία έδωσαν αρνητική ψήφο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, σταδιακά οι παρατάξεις της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ελάχιστες οι συνεδριάσεις που η πλειοψηφία δεν εισήγαγε προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως.
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Τους λόγους για τους οποίους η αντιπολίτευση ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, τους περιγράφει η ακόλουθη κοινή δήλωση των παρατάξεων της μειοψηφίας:
«Κατά το   τελευταία δύο περίπου χρόνια το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλαμάτας φαίνεται ότι αποδομείται. Η φιλοσοφία του επιτηδευμένα διαφοροποιείται και η λειτουργία του αργά αλλά σταθερά αλλάζει. Και βέβαια δεν εννοούμε προς το καλύτερο, αντίθετα θα λέγαμε.
Όλο και περισσότερο παρατηρείται, ανοικτά ή καλυμμένα, η παρέμβαση του δημάρχου και των αντιδημάρχων, που εμπλέκονται στη λειτουργία του, οι οποίοι μάλιστα τις πιο πολλές φορές βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Με αποκορύφωμα από τον Σεπτέμβρη και μετά, όπου έγινε η ένταξη του ΔΚΠ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπογράφθηκε η σύμβαση συνεργασίας με το ΕΠΕΚΑ. Από τότε το «Δημοτικό Παντοπωλείο», όπως επέμενε να λέει προκλητικά, ο Δήμαρχος άρχισε να αποκαλείται «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Αλλά αυτό, δυστυχώς, είναι το μόνο θετικό.
• Ο δήμαρχος όρισε στην Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου άτομα, μόνο φιλικά προσκείμενο/α στο πρόσωπο του, σε αντίθεση με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας έξω ανθρώπους, που τόσα χρόνια πρόσφεραν με την εργασία και το ήθος τους πολλά πράγματα στους δικαιούχους και το Παντοπωλείο.
Γεγονός, που μας ανάγκασε (σαν μειοψηφία) να προτείνουμε τους υπόλοιπους τρεις, αφού απέρριψε την πρόταση μας να αφήσουμε τους εθελοντές να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν τόσα χρόνια και να ορίσουν μόνοι τους εκπροσώπους τους. Φαίνεται ότι είχε πληροφορίες ότι χάνει τον έλεγχο στο Παντοπωλείο.
Ακόμη με παρέμβαση του ορίστηκε ως επικεφαλής αυτού του οργάνου πρόσωπο, που τυχαίνει να είναι συγγενικό πρόσωπο αντιδημάρχου με αρμοδιότητες επί των κοινωνικών θεμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
• Στην συνέχεια αντικατέστησε την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο κυρίως από εθελοντές (6 εθελοντές και μια Κοινωνική Λειτουργός, υπάλληλος του Δήμου) και ήταν υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων και την ένταξη τους στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του Παντοπωλείου, από τρεις υπαλλήλους. Χωρίς να συμπεριλάβει ούτε έναν εθελοντή. Είναι τυχαίο που και αυτό γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων;
Μαθαίνουμε ότι μπαίνουν ποσοστώσεις στην ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του παντοπωλείου, π.χ 5% οι αθίγγανοι, 8% αλλοδαποί. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας εξυπηρετούσε όλους όσους είχαν ανάγκη. Αλλάζει κάτι σε αυτό; Ειδικά τώρα που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και βλέπουν το απεχθές πρόσωπο των μνημονίων;
• Από τα πέντε άτομα, που προσλήφθηκαν μέσω του ΕΠΕΚΑ και του ΕΣΠΑ, για να προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό  Παντοπωλείο  μόνο οι δύο απασχολούνται σε αυτό και μάλιστα όχι κάθε μέρα. Οι υπόλοιποι τρεις πού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους; Μήπως σε κάποια πολιτικά γραφεία ή βρίσκονται στα σπίτια τους; Και όταν έρχεται ο καιρός να πάρουν τον μισθό τους, τους ειδοποιούν να περάσουν να παραλάβουν την αμοιβή τους;
Πρόσφατα δε, με απαίτηση αντιδημάρχου μετακινήθηκε η μία υπάλληλος από το Παντοπωλείο στα γραφεία του ΕΠΕΚΑ. Γιατί και πως έγινε αυτό; Πληροφορίες μας λένε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κα κυρία τάδε να κάνει, τα ρουσφέτια της μέσω του Παντοπωλείου». Ουσιαστικότερα όμως, αναρωτιόμαστε πως ένας πολιτικός προϊστάμενος μετακινεί υπαλλήλους; Με ποια νομοθετική διάταξη;
• Τέλος κυκλοφόρησε με εντολή του δημάρχου και την υπογραφή της αντιδημάρχου, υπευθύνου των Κοινωνικών Υποθέσεων και Θεμάτων του Δήμου, ένα έγγραφο μέσω του οποίου γίνονται συστάσεις προς τους Εθελοντές για την συμπεριφορά τους καθώς και   μαθήματα  εθελοντισμού.  Έγγραφο  που  έβαλε  σε  προβληματισμό  τους περισσότερους εθελοντές για το αν τους αφορά προσωπικά, ένιωσαν προσβεβλημένοι από το ύφος και η διατύπωση του εγγράφου, με αποτέλεσμα κάποιοι να αποχωρήσουν από την ομάδα Εθελοντών του Παντοπωλείου πικραμένοι και απογοητευμένοι. Με βάση τα παραπάνω καταγγέλλουμε τον δήμαρχο προσωπικά για άκρατη ψηφοθηρία και δεν θα καλύψουμε άλλο μια τέτοια πρακτική που προστίθεται στην στάση του απέναντι σε ότι δεν ελέγχει το καθεστωτικό σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει που ξεπερνάει ακόμα και τα συνηθισμένα όρια και για το λόγο αυτό,  αποσύρουμε από την Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου τα τρία άτομα που προτείναμε ως μειοψηφία».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.