ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Στο «κάδρο» λόγω Μπαλτάκου και οι τριπλές εκλογές το Μάιο!

MPALTAKOS-GRHGORAKOS GIA 1HΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο θέμα του Μπαλτάκου είναι ραγδαίες και η έκδηλη αμηχανία του Μαξίμου δείχνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει τρόπους εξόδου από τη συγκεκριμένη κρίση.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είπε είτε λίγο είτε πολύ πως οι τριπλές εκλογές τον Μάιο είναι υπαρκτό σενάριο, μετά τις αποκαλύψεις για τον Τάκη Μπαλτάκο. 
Ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε “εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω ότι με αυτά που γίνονται σήμερα δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές”.
Απευθυνόμενος, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα δεχτούν την πρόταση σας για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να διαλευκανθεί η υπόθεση με τον κύριο Μπαλτάκο και να δούμε αν η κυβέρνηση αντέχει να πάει σε τριπλές εκλογές”.
Αφορμή για την παρέμβαση Γρηγοράκου ήταν η συζήτηση, σε δεύτερη ανάγνωση, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις Ευρωεκλογές.
Βέβαια αυτομάτως προκλήθηκε αναστάτωση στη Βουλή και όταν ο κ. Γρηγοράκος συνειδητοποίησε τη βόμβα που έριξε, έσπευσε να πάρει και πάλι το λόγο για να ανασκευάσει τα όσα είπε. Δήλωσε συγκεκριμένα πως οι εθνικές εκλογές είναι θέμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως “η κυβέρνηση πέρασε τα δύσκολα και δεν έχει να φοβάται”.
Το θέμα του Μπαλτάκου και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε, αναμένεται να τεθεί «επί τάπητος» και στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η κυβέρνηση μετά την αμηχανία από τις αποκαλύψεις, ετοιμάζει τα επόμενα 24ωρα μία επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου η υπόθεση του Μπαλτάκου να βγει από το κάδρο ή τουλάχιστον να υποβαθμιστεί.
ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων δηλαδή να βγάλει τη χώρα στις αγορές ακόμα και πριν το Πάσχα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα δεν γύρισε απλώς σελίδα, άλλαξε βιβλίο. Στην ίδια κατεύθυνση και η συνέντευξη Σαμαρά στο Ρόυτερ ότι η Ελλάδα επέστρεψε και το κλίμα στις διεθνείς αγορές άλλαξε.
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Με τον υπουργό Εσωτερικών να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις που ζητούν κόμματα, φορείς αλλά και βουλευτές της ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην ανάγκη αλλαγών και να δηλώνει ότι θα αναμένει να κατατεθούν, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να καταψηφίζουν είτε να επιφυλάσσονται ζητώντας βελτιώσεις, ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές στον «Καλλικράτη». Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Νέες τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη» υποσχέθηκε ο Γ. Μιχελάκης
Μεταξύ των επίμαχων θεμάτων ήταν ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη, για τον οποίο ζητήθηκε να μην επιλέγεται από την Περιφέρεια αλλά από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου. Οι τετράμηνες συμβάσεις για έκτακτες καταστάσεις, η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών και η διάταξη που προβλέπει να μην τίθενται σε αυτόματη αργία δήμαρχοι αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση τους στη δικαιοσύνη, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο της κριτικής. Αλλαγές ζητήθηκαν και για το άρθρο 16, που αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων των ΟΤΑ αλλά εξαιρεί τα ΚΕΠ, καθώς και στο άρθρο 53 που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα.
«Με το νομοσχέδιο αποκαθιστούμε δυσλειτουργίες, αίρουμε προσχώματα, ενεργοποιούμε τον Ελεγκτή Νομιμότητας και τον Συμπαραστάτη του Δημότη, επεκτείνουμε το “πόθεν έσχες”, εξασφαλίζουμε το απαραίτητο προσωπικό για έκτακτες ανάγκες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προστίμων και στη δυνατότητα καταβολής μέχρι 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμους.
Ο κ. Μιχελάκης έκλεισε την παρέμβαση του με τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις πέραν από αυτές που κατέθεσε χθες.
Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν ή επιφυλάσσονται κάνοντας λόγο για προχειρότητα των αλλαγών, λίγο πριν τις κάλπες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.