ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ερώτηση Δημ. Σαμπαζιώτη για τις απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ

sampaziotis10Ε­ρώ­τη­ση κα­τέ­θε­σε ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας της ΝΔ Δη­μή­τρης Σαμ­πα­ζι­ώ­της προς τον Υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­ών Γκί­κα Χαρ­δού­βε­λη για τις α­πα­ρά­δε­κτες χρε­ώ­σεις του  ΕΝ­ΦΙΑ.Συγ­κε­κρι­μέ­να, ο κ. Σαμ­πα­ζι­ώ­της στην ε­ρώ­τη­σή του το­νί­ζει ό­τι σε α­πό­γνω­ση έ­χουν ο­δη­γη­θεί πολ­λοί ι­δι­ο­κτή­τες α­κι­νή­των ε­ξαι­τί­ας των υ­περ­βο­λι­κών και σε πά­ρα πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις ε­ξω­πραγ­μα­τι­κών χρε­ώ­σε­ων του Ε­νια­ίου Φό­ρου Ι­δι­ο­κτη­σί­ας Α­κι­νή­των (ΕΝ­ΦΙΑ)­.
Τέ­λος, ο Μεσ­σή­νιος πο­λι­τι­κός ζη­τά α­πό τον Υ­πουρ­γό να τον ε­νη­με­ρώ­σει για το τι προ­τί­θε­ται να πρά­ξει, σχε­τι­κά με α) την υ­περ­βο­λι­κή φο­ρο­λο­γι­κή ε­πι­βά­ρυν­ση που έ­χει ε­πι­φέ­ρει ο ΕΝ­ΦΙΑ σε πά­ρα πολ­λούς συμ­πο­λί­τες μας λό­γω ε­ξω­πραγ­μα­τι­κών αν­τι­κει­με­νι­κών α­ξι­ών, β) την α­παλ­λα­γή α­πό τον ΕΝ­ΦΙΑ για α­κί­νη­τα που δεν α­πο­δί­δουν έ­σο­δα,  γ)τα λά­θη που έ­χουν γί­νει α­πό το Υ­πουρ­γεί­ο και τους πο­λί­τες, δ) την α­να­βο­λή πλη­ρω­μής της πρώ­της δό­σης, αλ­λά και ε) την δυ­να­τό­τη­τα πλη­ρω­μής του ΕΝ­ΦΙΑ σε 10 δό­σεις και ό­χι μό­νο 5;
Α­κο­λου­θεί η ε­ρώ­τη­ση του κ. Σαμ­πα­ζι­ώ­τη:
Θέ­μα: «Α­πα­ρά­δε­κτες χρε­ώ­σεις ΕΝ­ΦΙΑ»
Σε α­πό­γνω­ση έ­χουν ο­δη­γη­θεί πολ­λοί συμ­πο­λί­τες μας ε­ξαι­τί­ας των υ­περ­βο­λι­κών και σε πά­ρα πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις ε­ξω­πραγ­μα­τι­κών χρε­ώ­σε­ων του Ε­νια­ίου Φό­ρου Ι­δι­ο­κτη­σί­ας Α­κι­νή­των (ΕΝ­ΦΙΑ).
Σε οι­κό­πε­δο στα Με­γά­λα Κα­λύ­βια Τρι­κά­λων, αν­τι­κει­με­νι­κής α­ξί­ας 98.670 ευ­ρώ το 2013, υ­πο­λο­γί­στη­κε ο ΕΝ­ΦΙΑ το 2014, με νέ­α αν­τι­κει­με­νι­κή α­ξί­α 815.568 ευ­ρώ.
Στο ο­ρει­νό χω­ριό Πο­λυ­νέ­ρη Τρι­κά­λων, πα­λιό κτί­σμα του 1930,  30 τμ, με 1500τμ οι­κό­πε­δο, υ­πο­λο­γί­στη­κε ο ΕΝ­ΦΙΑ με αν­τι­κει­με­νι­κή α­ξί­α 168.062 ευ­ρώ και κα­λεί­ται να πλη­ρώ­σει ΕΝ­ΦΙΑ 500 ευ­ρώ.
Κά­τοι­κος ο­ρει­νού χω­ριού της βό­ρειας Κε­φαλ­λο­νιάς κλή­θη­κε να πλη­ρώ­σει 10πλάσιο φό­ρο για το α­κί­νη­το που δι­α­θέ­τει. Συγ­κε­κρι­μέ­να, για οί­κη­μα 75 τμ. ο φό­ρος εί­ναι 3.636 ευ­ρώ α­πό 323 ευ­ρώ που πλή­ρω­σε το 2013.
Οι αν­τι­κει­με­νι­κές α­ξί­ες πά­νω στις ο­ποί­ες γί­νε­ται ο υ­πο­λο­γι­σμός του ΕΝ­ΦΙΑ εί­ναι ε­ξω­πραγ­μα­τι­κές. Ε­δώ ό­μως έ­χου­με δυ­ο ει­δών προ­βλή­μα­τα.
Α) Στις πε­ρι­ο­χές που υ­πάρ­χουν αν­τι­κει­με­νι­κές α­ξί­ες,  λό­γω κα­τάρ­ρευ­σης των πραγ­μα­τι­κών α­ξι­ών των α­κι­νή­των, οι χρε­ώ­σει­ς  ΕΝ­ΦΙΑ εί­ναι πο­λύ με­γά­λες α­κό­μη και για μι­κρά σπί­τια πχ έ­να δυά­ρι δι­α­μέ­ρι­σμα,  σε μια ό­χι α­κρι­βή πε­ρι­ο­χή της Α­θή­νας ή για έ­να α­γρο­τι­κό σπί­τι μέ­σα σε έ­να οι­κό­πε­δο στα ό­ρια του σχε­δί­ου πό­λε­ως.
Β) Στις πε­ρι­ο­χές που δεν υ­πάρ­χουν αν­τι­κει­με­νι­κές α­ξί­ες, έ­χει ο­ρι­σθεί η υ­ψη­λό­τε­ρη τι­μή του Νο­μού. Με  εγ­κύ­κλιο της Γεν. Γραμ­μα­τέ­ως Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συ­στη­μά­των στις 31-7-2014, ο­ρί­ζον­ταν ό­τι ε­άν ο πο­λί­της δεν ση­μεί­ω­νε στο Ε9 την τι­μή ζώ­νης, ή έ­κα­νε λά­θος, τό­τε ως τι­μή ζώ­νης θα ο­ρί­ζον­ταν η υ­ψη­λό­τε­ρη στον Νο­μό. Δη­λα­δή το κρά­τος έ­λε­γε στον πο­λί­τη: «Αν κά­νεις λά­θος χά­θη­κες». Ό­μω­ς  πέ­ρα απ ό­τι η ε­νη­μέ­ρω­ση έ­πρε­πε να γί­νει πριν την κα­τά­θε­ση των φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων και ό­χι με­τά, πρέ­πει να το­νι­σθεί ό­τι συγ­κε­κρι­μέ­νο ση­μεί­ο κα­τα­γρα­φής της ζώ­νης δεν υ­πήρ­χε στην δή­λω­ση.
Α­κό­μη πρέ­πει να το­νι­στεί ό­τι κα­τά την υ­πο­βο­λή του Ε9, αν δεν κα­τα­χω­ρη­θούν τα στοι­χεί­α που θε­ω­ρούν­ται α­ναγ­καί­α, η φόρ­μα «κοκ­κι­νί­ζει» και δεν δέ­χε­ται την υ­πο­βο­λή της δή­λω­σης μέ­χρι να συμ­πλη­ρω­θεί σω­στά. Στην πε­ρί­πτω­ση της τι­μής ζώ­νης δεν συ­νέ­βαι­νε κά­τι τέ­τοι­ο που ση­μαί­νει ό­τι δεν η τι­μή ζώ­νης α­ναγ­καί­ο στοι­χεί­ο.
Τα πα­ρα­πά­νω δυ­στυ­χώς, δεί­χνουν μια αν­τι­στρο­φή στην σχέ­ση πο­λί­τη-κρά­τους. Οι πο­λί­τες πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ον­ται α­πό τις κα­κο­το­πι­ές και το κρά­τος να τους βο­η­θά.
Θύ­μα­τα αυ­τής της λο­γι­κής εί­ναι οι κά­το­χοι οι­κο­πέ­δων εν­τός σχε­δί­ου πό­λε­ως ή εν­τός οι­κι­σμού στην πε­ρι­φέ­ρεια στα χω­ριά και τις κω­μο­πό­λεις,­  ό­που δεν έ­χουν κα­θο­ρι­στεί αν­τι­κει­με­νι­κές α­ξί­ες και ο υ­πο­λο­γι­σμός του ΕΝ­ΦΙΑ γί­νε­ται με βά­ση την υ­ψη­λό­τε­ρη α­ξί­α στον Νο­μό.
Στα προ­βλή­μα­τα που δη­μι­ούρ­γη­σαν οι τε­ρά­στι­ες αν­τι­κει­με­νι­κές α­ξί­ες στον υ­πο­λο­γι­σμό του ΕΝ­ΦΙΑ, πρέ­πει να προ­στε­θούν και τα προ­βλή­μα­τα και οι α­νι­σό­τη­τες που έ­χει δη­μι­ουρ­γή­σει ο κα­θο­ρι­σμός τι­μής ζώ­νης στα χω­ριά της πε­ρι­φέ­ρειας.
Ε­άν ε­ξε­τά­σει κά­ποι­ος τις τι­μές ζώ­νης, θα δι­α­πι­στώ­σει ό­τι πά­ρα πολ­λοί συμ­πο­λί­τες μας σε α­πο­μο­νω­μέ­να χω­ριά ή σε α­κα­τοί­κη­τα χω­ριά α­δι­κούν­ται με τις α­νε­ξή­γη­τα υ­ψη­λές τι­μές ζώ­νης.
Γ)  Οι κά­το­χοι μη η­λε­κτρο­δο­τού­με­νων α­κι­νή­των α)  Αυ­τών που ο ι­δι­ο­κτή­της έ­κο­ψε το ρεύ­μα για­τί δεν το εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται και δεν έ­χει έ­σο­δα, α­παλ­λάσ­σον­ταν πλή­ρως α­πό το χα­ρά­τσι μέ­σω της ΔΕ­Η.
β)  Αυ­τών που τα κτί­σμα­τα εί­ναι η­μι­τε­λή, και ο ι­δι­ο­κτή­της δεν έ­χει ο­λο­κλη­ρώ­σει για δι­ά­φο­ρους λό­γους και φυ­σι­κά δεν α­πο­φέ­ρουν κα­νέ­να έ­σο­δο στον ι­δι­ο­κτή­τη, κα­λούν­ται  να πλη­ρώ­σουν.
γ) Το ί­διο ι­σχύ­ει και για του­ς  ι­δι­ο­κτή­τες α­δό­μη­των οι­κο­πέ­δων οι ο­ποί­οι μέ­χρι σή­με­ρα πλή­ρω­ναν φό­ρο α­κί­νη­της πε­ρι­ου­σί­ας, αν το σύ­νο­λο της α­κί­νη­της πε­ρι­ου­σί­ας τους ξε­περ­νού­σε τις 200.000 ευ­ρώ.
δ)  Ι­δι­ο­κτή­τες οι­κο­πέ­δων με κτί­σμα­τα τα ο­ποί­α δεν έ­χει ε­ξαν­τλη­θεί ο συν­τε­λε­στής δό­μη­σης.
ε)  Ι­δι­ο­κτή­τες δι­α­με­ρι­σμά­των με α­πο­κλει­στι­κό δι­καί­ω­μα χρή­σης της πι­λο­τής ως πάρ­κινγκ.
Κα­τά την συ­ζή­τη­ση του ΕΝ­ΦΙΑ στην Βου­λή, εί­χα­με ε­πι­ση­μά­νει τα προ­βλή­μα­τα αυ­τά αλ­λά δεν ει­σα­κου­στή­κα­με. Σή­με­ρα η ε­ξέ­λι­ξη της κα­τά­στα­σης μας δι­και­ώ­νει.
Δ)­  Ό­πως πα­ρα­δέ­χτη­κε με χθε­σι­νή δή­λω­ση του το Υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών, ε­νώ στον ΕΝ­ΦΙΑ προ­βλέ­πον­ταν εκ­πτώ­σεις και α­παλ­λα­γές για συγ­κε­κρι­μέ­νες κα­τη­γο­ρί­ες υ­πό­χρε­ων, έ­γι­νε εκ­κα­θά­ρι­ση του ΕΝ­ΦΙΑ πχ σε τρί­τε­κνους, πο­λύ­τε­κνους και άλ­λους χω­ρίς να συ­νυ­πο­λο­γι­στεί η έκ­πτω­ση φό­ρου.
Ε) Τέ­λος πά­ρα πολ­λά εί­ναι τα λά­θη που έ­χουν γί­νει α­πό τις Ε­φο­ρί­ε­ς  αλ­λά και α­πό τους πο­λί­τες κα­τά την συμ­πλή­ρω­ση του Ε9.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.